Vědci objevili pátou chuť

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Američtí vědci objevili u myší schopnost vnímat chuť vápníku. Vzhledem k tomu, že tito hlodavci mají podobné geny jako lidé, předpokládá se, že i člověk dovede kromě hořkosti, kyselosti atd. rozeznat tuto chuť.

Dosud byly známy čtyři chutě: sladká, kyselá, slaná a hořká. Behaviorální genetik Michael Tordoff z Monellova centra pro chemické smysly ve Philadelphii u nich ale nechtěl zůstat.

"Kalcium prostě chutná jako kalcium. Nemáme pro to jiné označení. Je hořké a trošičku kyselé. Ale protože jsme objevili na jazyku myší zvláštní receptory právě pro tento prvek, můžeme jeho chuť označit samostatně jako chuť vápníku. Můžeme ji cítit, když pijeme vodu. Pokud je v ní tohoto minerálu příliš mnoho, je nechutná," říká Tordoff.

Zelenina obsahující hodně vápníku, například kapusta, je nahořklá a proto podle něho spoustě lidí nechutná. Naopak v mléce a mléčných výrobcích je vápník vázán na tuky a bílkoviny, takže se nepříjemná chuť ztrácí.
Schopnost vnímat tuto chuť je životně důležitá, protože jde o zásadní stavební prvek buněk a kostí. Jeho nedostatek vede k závažným nemocem, například osteoporóze, obezitě a hypertenzi.

"Mnoho zvířat je schopno ho vyčenichat a žrát ho samotný, aby uspokojila potřebu svého organismu," dovává Tordoff.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Chuť kalcia je nasládlá a kovová. Cilla 25. 11. 2008 | 18:51

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Dnes | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Dnes | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…