Vědci potvrdili: Prsní tkáň stárne rychleji než zbytek těla

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Výsledky některých studií člověku na radosti nepřidají. Rozhodně ženy nepotěší výsledek výzkumu kalifornských genetiků, kteří se zabývali tím, co mnohé dámy během života musejí na sobě pozorovat. Prsní tkáň stárne rychleji než zbytek těla, takže i na relativně pevném těle ženy středního věku můžou být prsy povislé a vrásčité. Třebaže jinde moc vrásek dotyčná nemá.

Vědci potvrdili: Prsní tkáň stárne rychleji než zbytek těla

Podle kalifornských vědců za to může naše genetická výbava, podle níž biologické hodiny v poprsí tikají rychleji než ve zbytku těla.

„Zdravá prsní tkáň je asi o dva až tři roky starší než zbytek těla,“ tvrdí profesor genetiky Steve Horvath z University of California v Los Angeles.

Zabývá se léta výzkumem molekulárně biologického procesu zvaného metylace, která mění DNA a způsobuje stárnutí dědičné informace. U jednapadesáti různých typů tkání a buněk pak dokázal popsat biologické hodiny založené na tom, jak míra metylace DNA odráží vliv věku od nitroděložního vývoje po stáří 101 let.

„Když má navíc žena rakovinu prsu, zdravá tkáň vedle nádoru je v průměru o dvanáct let starší než tkáně ve zbytku těla,“ tvrdí profesor Horvath.

Biologické hodiny v lidském těle přitom neodbíjejí pořád stejnou rychlostí.

„Odbíjejí mnohem rychleji, když se narodíme a vyrůstáme od raného dětství do puberty, pak se zpomalí na konstantní rychlost, zhruba kolem dvacátého roku života,“ tvrdí profesor Horvath.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…