Vědci potvrdili: Zima ohrožuje lidi s vysokým tlakem

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Teploty pod bodem mrazu mohou způsobit nezdravé zvýšení krevního tlaku. Dosud bylo známo, že tlak kolísá podle ročního období. Ale teprve nejnovější vědecká studie potvrdila, jak rizikové je mrazivé počasí zvláště pro seniory.

Francouzským vědcům se podařilo prokázat, že krevní tlak starších lidí se s roční dobou výrazně mění. V létě roste téměř o čtvrtinu a v zimě dokonce až o 33 procent!

"Senioři jsou velmi citliví na změnu tlaku spojenou se změnami teplot," vysvětluje doktorka Annicka Alperovitchová z institutu National de la Sante et de la Recherche Medicale v Paříži a dodává: "Mechanismy, které by tuto souvislost vysvětlily, ale zatím neznáme."

Odborníci se domnívají, že svou roli v tom může hrát sympatikus, který je zodpovědný za reakce organismu na stres a produkuje hormony katecholaminy. Přitom dochází ke zrychlení srdeční činnosti a snížení přizpůsobivosti cév.
Během výzkumu sledovali vědci po dva roky 8801 osob starších 65 let.

Zjistili, že v zimě byl jejich krevní tlak v průměru o 5 bodů vyšší než v létě, největší rozdíly přitom zaznamenali u osmdesátníků a starších.
"Ačkoli naše studie nevysvětluje příčinu vzájemného vztahu mezi teplotou a krevním tlakem, je jisté, že souvislost tu je a je třeba ji vzít v úvahu," říkají autoři výzkumu.

Objev podle nich může vysvětlit známou skutečnost, že roční období ovlivňuje počet úmrtí na mrtvici nebo srdeční selhání u seniorů.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…