Američtí vědci vytvořili geneticky modifikovanou mrkev, která tělu dodává větší množství vápníku. Doufají, že když ji lidé zařadí do své stravy, pomůže jim to předcházet nemocem jako je lámavost kostí a osteoporóza.
Podle profesora Kendala Hirshiho z týmu Baylor College v Texasu, který supermrkev vyvinul, lidé z tohoto zeleninového klenotu absorbují o 41 procent víc vápníku než z mrkve běžné. Dodává ale, že jejich zatím jen pokusný výpěstek musí projít mnohými testy, než jej budou nabízet do volného prodeje.
Většina lidí vápník získává hlavně z mléčných výrobků, ale je i poměrně dost lidí, kteří jsou na mléko alergičtí a hrozí jim nedostatek tohoto minerálu. Zajímavé je, že to není poprvé, co byla mrkev geneticky pozměněna. Její oranžová barva, kterou dnes známe, je výsledkem práce holandských šlechtitelů v 17. století. Pěstitelé - vlastenci tehdy vyšlechtili mrkev v holandské národní barvě.