Vědci přišli se "supermrkví"

Vědci přišli se "supermrkví"

Američtí vědci vytvořili geneticky modifikovanou mrkev, která tělu dodává větší množství vápníku. Doufají, že když ji lidé zařadí do své stravy, pomůže jim to předcházet nemocem jako je lámavost kostí a osteoporóza.

Podle profesora Kendala Hirshiho z týmu Baylor College v Texasu, který supermrkev vyvinul, lidé z tohoto zeleninového klenotu absorbují o 41 procent víc vápníku než z mrkve běžné. Dodává ale, že jejich zatím jen pokusný výpěstek musí projít mnohými testy, než jej budou nabízet do volného prodeje.

Většina lidí vápník získává hlavně z mléčných výrobků, ale je i poměrně dost lidí, kteří jsou na mléko alergičtí a hrozí jim nedostatek tohoto minerálu. Zajímavé je, že to není poprvé, co byla mrkev geneticky pozměněna. Její oranžová barva, kterou dnes známe, je výsledkem práce holandských šlechtitelů v 17. století. Pěstitelé - vlastenci tehdy vyšlechtili mrkev v holandské národní barvě.

Doporučujeme

Články odjinud