Vědci přišli se "supermrkví"

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Američtí vědci vytvořili geneticky modifikovanou mrkev, která tělu dodává větší množství vápníku. Doufají, že když ji lidé zařadí do své stravy, pomůže jim to předcházet nemocem jako je lámavost kostí a osteoporóza.

Podle profesora Kendala Hirshiho z týmu Baylor College v Texasu, který supermrkev vyvinul, lidé z tohoto zeleninového klenotu absorbují o 41 procent víc vápníku než z mrkve běžné. Dodává ale, že jejich zatím jen pokusný výpěstek musí projít mnohými testy, než jej budou nabízet do volného prodeje.

Většina lidí vápník získává hlavně z mléčných výrobků, ale je i poměrně dost lidí, kteří jsou na mléko alergičtí a hrozí jim nedostatek tohoto minerálu. Zajímavé je, že to není poprvé, co byla mrkev geneticky pozměněna. Její oranžová barva, kterou dnes známe, je výsledkem práce holandských šlechtitelů v 17. století. Pěstitelé - vlastenci tehdy vyšlechtili mrkev v holandské národní barvě.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
souhlasím s barvou zelenou a modrou jsou moje oblíbené vlakov 20. 11. 2008 | 08:43

Další články z rubriky

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Dnes | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

22. 5. | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…