Vědci přišli se "supermrkví"

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Američtí vědci vytvořili geneticky modifikovanou mrkev, která tělu dodává větší množství vápníku. Doufají, že když ji lidé zařadí do své stravy, pomůže jim to předcházet nemocem jako je lámavost kostí a osteoporóza.

Podle profesora Kendala Hirshiho z týmu Baylor College v Texasu, který supermrkev vyvinul, lidé z tohoto zeleninového klenotu absorbují o 41 procent víc vápníku než z mrkve běžné. Dodává ale, že jejich zatím jen pokusný výpěstek musí projít mnohými testy, než jej budou nabízet do volného prodeje.

Většina lidí vápník získává hlavně z mléčných výrobků, ale je i poměrně dost lidí, kteří jsou na mléko alergičtí a hrozí jim nedostatek tohoto minerálu. Zajímavé je, že to není poprvé, co byla mrkev geneticky pozměněna. Její oranžová barva, kterou dnes známe, je výsledkem práce holandských šlechtitelů v 17. století. Pěstitelé - vlastenci tehdy vyšlechtili mrkev v holandské národní barvě.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
souhlasím s barvou zelenou a modrou jsou moje oblíbené vlakov 20. 11. 2008 | 08:43

Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Včera | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Včera | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…