Vědci radí astmatikům: jezte tučné ryby!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Výsledky studie prokázaly, že Eskymáci téměř vůbec netrpí astmatem – nemocí, která naopak trápí až třetinu populace vyspělých zemí! Vědci se domnívají, že Eskymáci jim pomohou vyvinout účinný lék proti této rozšířené civilizační chorobě.

MakrelaBojem proti astmatu, nemoci, která postihuje miliony lidí na světě, se zabývá mnoho vědeckých pracovišť. Je například známo, že protiastmaticky působí díky vysokému obsahu hořčíku například ovoce. Nepříjemné projevy astmatu rovněž účinně tlumí „obyčejný“ vitamín C.

O to větší překvapení vyvolala mezi lékaři studie mezi Eskymáky, kteří se mezi velké konzumenty čerstvého ovoce rozhodně neřadí.

Hlavní složkou jídelníčku Eskymáků jsou ryby a zejména ryby tučné. Vědci z Makrelauniverzity v Cambridgi v Anglii se tedy rozhodli prozkoumat tento fenomén blíže. Pozorovali skupinu 750 dobrovolníků, z nichž 333 astmatem skutečně trpělo a zaměřili se na jejich stravovací návyky.

Více než 12% zdravých osob konzumovalo tučné ryby alespoň jednou týdně. Ve skupině astmatiků jich nebylo ani 7%. Rybí tuk, tak známý našim babičkám, totiž obsahuje některé mastné kyseliny, které dnes všeobecně používané tuky (třeba slunečnicový), nemají.

Vědci proto astmatikům radí, aby ihned zařadili na jídelníček větší množství tučných ryb, jako je losos, makrela a tuňák. Tyto ryby jsou běžně k dostání i v našich obchodech. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…