Vedra zvyšují riziko sebevražd

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Obdobně jako na sovy a skřivánky se populace dělí na milovníky slunečného léta a jeho zavilé odpůrce. Nejde přitom jen o vysoké teploty, jež mnozí bytostně nesnášejí, ale především o vliv veder na lidskou psychiku. Mimo jiné i na sklon k sebevraždám.

Vědci z londýnského Institutu pro psychiatrii, kteří zkoumali příčiny 50 000 dobrovolných odchodů ze světa v Anglii a Walesu za období let 1993 až 2003, totiž zjistili, že s přibývajícím parnem narůstá i počet sebevražd. Každé zvýšení průměrné teploty 18 stupňů o jeden dílek má za následek vzestup pokusu vzít si život až o čtyři procenta.

Proč tomu tak je, však experti přesně nevědí. Zato uvádějí řadu možných vysvětlení. Podle autorky studie Lisy Pageové se vinou veder lidé stávají popudlivější a svárlivější, zvyšuje se jejich agresivita a impulsivnost. Zřejmě to souvisí s hladinou hormonu serotoninu v organismu.

Někteří se také uchylují ke sklence něčeho ostřejšího, čímž se jejich duševní nevyrovnanost ještě prohlubuje. Jako nepravděpodobné se naproti tomu zdá, že by je na černé myšlenky přivedl pohled na dobře se bavící lidi v okolí, kteří si přímo libují v klimatu, jež sami považují za nesnesitelný.

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…