Vegetariáni žijí déle, protože mají nižší krevní tlak

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Vegetariáni žijí déle díky svému jídelníčku. Strava vylučující maso zcela, nebo alespoň to červené a tučné, totiž snižuje krevní tlak. A vegetariánství, veganství a další formy jídelníčků založených na rostlinných potravinách prospívají o něco více mužům. U nich je rozdíl v délce života a zdravotní kondici v případě srovnání vegetariánství a konvenčního jídelníčku výraznější než u žen.

Vegetariáni žijí déle, protože mají nižší krevní tlak

Šestileté sledování více než sedmdesáti tisíc osob pomohlo vědcům pochopit význam vegetariánské stravy na zdraví lidí. Lidé konzumující především rostlinnou stravu se dožívají vyššího věku a trpí méně civilizačními chorobami. Riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny je u vegetariánů ve srovnání s běžnou populací o dvanáct procent nižší.

Podle lékařů to souvisí především s nižším krevním tlakem a nižší hladinou škodlivého cholesterolu v krvi. Osoby konzumující hlavně ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, ořechy a semena také méně často trpí diabetem a onemocněním srdce a cév.

„Vegetariáni se v našem výzkumu dožívali vyššího věku, měli vyšší vzdělání a žili častěji v manželství, pili méně alkoholu, výjimečně kouřili, více cvičili a byli štíhlejší,“ tvrdí doktor Michael Orlich z kalifornské Loma Linda University, jenž sledoval třiasedmdesát tisíc osob po dobu šesti let.

Výrobky z červeného masa obsahují velké množství tuku, soli, dusitanů a dalších karcinogenních látek, které vznikají při tepelné úpravě. Častá konzumace červeného masa a uzenin vede k onemocnění srdce a cév a několika typům rakoviny.

Další články z rubriky

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Včera | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…