Vegetariáni žijí déle, protože mají nižší krevní tlak

Vegetariáni žijí déle, protože mají nižší krevní tlak

Vegetariáni žijí déle díky svému jídelníčku. Strava vylučující maso zcela, nebo alespoň to červené a tučné, totiž snižuje krevní tlak. A vegetariánství, veganství a další formy jídelníčků založených na rostlinných potravinách prospívají o něco více mužům. U nich je rozdíl v délce života a zdravotní kondici v případě srovnání vegetariánství a konvenčního jídelníčku výraznější než u žen.

Šestileté sledování více než sedmdesáti tisíc osob pomohlo vědcům pochopit význam vegetariánské stravy na zdraví lidí. Lidé konzumující především rostlinnou stravu se dožívají vyššího věku a trpí méně civilizačními chorobami. Riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny je u vegetariánů ve srovnání s běžnou populací o dvanáct procent nižší.

Podle lékařů to souvisí především s nižším krevním tlakem a nižší hladinou škodlivého cholesterolu v krvi. Osoby konzumující hlavně ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, ořechy a semena také méně často trpí diabetem a onemocněním srdce a cév.

„Vegetariáni se v našem výzkumu dožívali vyššího věku, měli vyšší vzdělání a žili častěji v manželství, pili méně alkoholu, výjimečně kouřili, více cvičili a byli štíhlejší,“ tvrdí doktor Michael Orlich z kalifornské Loma Linda University, jenž sledoval třiasedmdesát tisíc osob po dobu šesti let.

Výrobky z červeného masa obsahují velké množství tuku, soli, dusitanů a dalších karcinogenních látek, které vznikají při tepelné úpravě. Častá konzumace červeného masa a uzenin vede k onemocnění srdce a cév a několika typům rakoviny.

Doporučujeme

Články odjinud