Vegetariánství - je vhodné také pro děti?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Mnozí dospělí v rámci zdravého životního stylu obrátili svou pozornost od konvenční stravy (živočišných produktů) k vegetariánství a tím, že na sobě pozorují příznivé účinky této změny, by rádi „naučili“ takto žít i své děti. JE však, nebo NENÍ vegetariánství vhodné i pro malé děti a co je třeba v jejich výživě hlídat především? Otázky směřují na lektora České společnosti pro výživu a vegetariánství Jaroslava Škvařila.



* Lze říci, od jakého věku je možné dětem předkládat čistě vegetariánskou stravu? Čemu by měli rodiče věnovat zvýšenou pozornost a kde se mohou naučit skutečně zdravě vegetariánsky vařit?

Každé dítě (včetně dětí veganů) by mělo mít cca do 6 měsíců věku výživu mateřským mlékem. Vzhledem k tomu, že potraviny živočišného původu jsou velkým zesilovačem kontaminace životního prostředí, bych ani konvenčně se stravujícím rodičům nedoporučoval nejméně do 3 let věku zařazovat do jídelníčku jejich dětí potraviny ze zabitých zvířat (děti vegetariánů se takto přirozeně vyhnou velké zátěži pro organismus). Rodiče, kteří chtějí živit již od kojení své děti vegansky, by měli věnovat zvýšenou pozornost správnému sestavení jídelníčku. Především nezapomínat na dodání vitaminu B12! Rostlinné potraviny jej sice obsahují dostatek, ale dle současných vědeckých poznatků naše tělo ve většině případů neumí tuto formu využít.

Pokud rodiče splní podmínku, že vybírají kvalitní potraviny a dodržují zásadu jejich pestrosti, pak se nejdůležitějším hlediskem stává, aby dětem chutnalo. V praxi to znamená, že dbáme například na to, abychom v případě obilovin vystřídali pokud možno všechny jejich druhy. Frekvenci střídání obilovin a to, jaké typy pokrmů z nich uděláme (zda kaši, těstoviny, karbanátky, zapečené a podobně), již můžeme plně nechat na požadavcích či představách našich malých strávníků. V momentě, kdy překročíte bariéru konvenční skladby stravy, se tak otevřou nové rozsáhlé možnosti kombinací potravin. Avšak tvoření nové skladby jídel bez vazby na tradici, která obsahovala znalost zákonitostí těchto kombinací, může vést k tvorbě jídel, po kterých nám může být těžko.

Pokud bychom hledali nějaká rizika z chyb při sestavování jídelníčku, budou stejná pro vegetariánsky i konvenčně sestavovanou zdravou výživu. Proto začínajícím adeptům zdravého stravování doporučuji seznámit se s vhodnou literaturou nebo ještě lépe navštívit kurz zdravého vaření, na kterém se vše potřebné dozví. Na stránkách České společnosti pro výživu a vegetariánství (www.csvv.cz) najdete odkazy na vhodnou literaturu i kurzy.

* Nicméně dříve či později se vegetariánské dítě dostane do kolektivu a vidí, že vrstevníci se stravují poněkud odlišným způsobem. Možná ochutná maso a bude ho vyžadovat. Jak k této otázce jako rodič správně přistoupit?

Pro děti ve věku cca do 12 let bývá složité překonat, že ve způsobu stravování nejsou stejné jako ostatní děti. Jedná se o přirozenou a velmi silnou potřebu dělat to co ostatní. V pubertě si pak naopak vegetariánská mládež na této odlišnosti často buduje své sebevědomí… Základní řešení problému s potřebou souladnosti s ostatními dětmi vidím ve zvýšené toleranci. Například pokud si dítě na školním výletě dá párek v rohlíku, nejedná se o selhání výchovy nebo nutriční nedostatečnost domácí stravy, ale snahu uspokojit potřebu být v souladu s ostatními. Takovéto „selhání“ je třeba kárně NEřešit. Naší rodině (máme pět dětí) velmi pomohla pravidelná účast na setkáních vegetariánských rodin, kde děti navázaly přátelství, která jsou i dnes v jejich dospělosti velmi hluboká a pevná, zkrátka se cítily rovnocenně.

Praktické okénko:

Pokud by čtenáři chtěli najít inspiraci jak sestavit vegetariánské či zdravé jídlo pro své dítě a také k přípravě zdravých pamlsků a nápojů, doporučuji knihu „Měsíční jídelníček bez masa pro mateřské školy“, který je zdarma dostupný na stránkách ČSVV (po registraci). Kniha nabízí inspiraci pro dětské zdravé bezmasé obědy a dvě svačinky pro každý den (na celý měsíc). Téměř polovina svačinek je nasladko, s použitím celozrnné mouky či celých obilovin a se sníženým obsahem cukru (případně je cukr úplně nahrazen).

Zdravé pamlsky upokojí přirozenou potřebu sladkého, kterou mají děti o něco vyšší než dospělí. Pokud se však již nejedná jen o přirozenou tělesnou potřebu, ale i o potřebu psychickou, tedy uvolnění psychického napětí pomocí jídla, pak v těchto případech je mnohem účinnější klasický „nezdravý“ cukrářský výrobek. Proto bych se nesnažil zabránit dětem v občasné konzumaci nezdravých sladkostí, ale spíše se zamýšlel nad příčinami, které v dítěti vyvolávají psychické napětí. Jeví se, že setrvání v psychickém napětí způsobuje větší újmu na zdraví než konzumace přiměřeného množství nezdravých sladkostí, jež toto psychické napětí uvolní. Praxe je však obvykle taková, že sladkostí sníme dvakrát více, než je k uvolnění psychického napětí skutečně zapotřebí.

Proto: Neřešte, zda ano, nebo ne, ale jak. Neobviňujte se a konzumujte svoji nezdravou sladkost s uvědoměním si příčiny, která psychické napětí vyvolala. Jakmile najdete bod, kdy dojde k uvolnění a tím i k vašemu uspokojení, konzumaci přerušte. Budete se cítit skvěle. Stejné učte svoje děti. V dětském věku jsou zpravidla příčinou stresů a psychického napětí dítěte neshody rodičů (či rozvod). A co mohou udělat dospělí? Pokusit se posilovat svoji odolnost vůči stresům například cvičením jógy, tai-či nebo jinou metodou, která vede k duševní rovnováze, a tím dětem vytvořit harmonické a bezpečné zázemí.

* Které živiny, vitaminy a minerály je v dětském věku důležité hlídat (z hlediska jejich příjmu) a v čem přesně je malí strávníci mohou nalézt?

Výživa podporující zdraví by měla pokrýt veškeré potřeby vitaminů, minerálů a všech potřebných látek. Přirozenými koncentráty živin jsou olejnatá semena. Proto bychom některá z nich měli mít trvale na stole (mandle, ořechy) a jiná pravidelně v malém množství přidávat do každého jídla (lněné semeno), některá jen do jídel, jež jsou pro ně typická (mák, sezamové semeno). Luštěniny sice na rozdíl od olejnatých semen mají menší množství nedostatkových minerálů, ale oproti jiným potravinám jsou stále jejich zdrojem (například hořčíku, zinku a železa). Nezapomínejme ani na ovoce, zeleninu a obiloviny. Pak je možné mluvit o výživě podporující zdraví…




ČTĚTE TAKÉ:
Podprsenka pro velká prsa? Už žádný problém!






ČTĚTE TAKÉ:
Pomoc, kolegyně mě miluje!


Další články z rubriky

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…