Vegetariánství snižuje riziko onemocnění rakovinou

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Američtí lékaři a odborníci na výživu vytvořili společně model jídelníčku, který by měl výrazně přispět k prevenci rakoviny. Jeho základem je rostlinná strava.

Dobrá zpráva pro vegetariány je výsledkem nejnovějších amerických studií, které prokázaly, že vysoký podíl ovoce a zeleniny v jídelníčku člověka může skutečně zabránit vzniku a rozvoji různých typů rakoviny. Čerstvý salát se vždy vyplatí zalít olivovým olejem, který je zase preventivním prostředkem snižujícím nebezpečí rakoviny plic.Je vhodné zároveň omezit nadměrný příjem červeného masa, které může zvýšit riziko vzniku nádorového bujení tlustého střeva.

Ovoce, zelenina a byliny mají navíc blahodárné účinky především na srdce a cévy. Množství ovoce a zeleniny v jídelníčku Američanů i Evropanů se různí, ale je jisté, že čím více konzumujeme těchto surovin, tím lépe. Pořád je lepší sníst denně alespoň jedno jablko a jednu papriku, než nesníst nic.

Problém nastává tehdy, když lidé považují za zeleninu a ovoce tepelně upravená jídla. Důležité je totiž konzumovat tyto potraviny buď syrové, nebo upravené jako salát. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…