6
Fotogalerie

Velikonoční beránek

Sladký velikonoční beránek se pekl již od 14. století jako symbol skopového či jehněčího masa, které se konzumovalo po skončení předvelikonočního půstu. Tento zvyk, přetrvávající až do dnešních dnů, zavedl papež Urban V. a postupně se rozšířil do celé Evropy.

Upečeného beránka lidé přinášeli na Bílou sobotu do kostela k posvěcení. Takovýto beránek měl chránit dům především před požárem a jeho obyvatele před bleskem. Těst na přípravu beránka je mnoho, nám se však zalíbilo to kynuté, a tak vám nabízíme, abyste si tuto sladkou obětinu upekli podle našeho receptu. Chutná skvěle!

Na 2 beránky ve formě o objemu cca 1,5l

Příprava: 1 hodina + kynutí

1,2 kg polohrubé mouky 1 lžička soli 200 g moučkového cukru 2 vanilkové cukry 8 žloutků 1 lžička strouhané citronové kůry asi 80 g droždí 2 lžičky mletého anýzu a fenyklu + špetka strouhaného muškátového oříšku teplé mléko na zadělání těsta 3 lžíce rumu 250 g másla 4 hrsti rozinek hrst spařených loupaných mandlí, nakrájených na nudličky tuk na vymazání formy hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání

Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v biokvalitě), vsypte koření a rozdrobte droždí (obrázek 1).

Nahrubo promíchejte, vlijte vlahé rozpuštěné mléko, rum a máslo tak, aby vzniklo tuhé, vláčné těsto (obrázek 2).

Povrch lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teplém místě stranou průvanu kynout (obrázky 3 a 4). Je dobré, když těsto necháte vykynout aspoň dvakrát a pokaždé ho znovu propracujete. Do těsta se tak dostane více vzduchu a kyprosti beránka to velmi prospěje. Při posledním hnětení vpracujte do těsta rozinky a mandle (obrázek 5). Vykynutým těstem naplňte do dvou třetin formu, vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou nebo strouhankou (obrázky 6 a 7).

Pro jistotu můžete formu svázat drátkem. Pečte ve středně vyhřáté troubě 30 až 45 minut, záleží na velikosti formy – my jsme z uvedeného množství těsta upekli beránky dva (obrázky 8 a 9). Po upečení nechte zchladnout, pak opatrně vyklopte a postavte na základnu, tu je někdy nutné opatrně seříznout, aby beránek stál rovně. Oči vytvořte z rozinek nebo sušených borůvek, okolo krku uvažte pentličku, do tlamičky zastrčte snítku něčeho zeleného…

Tip

Po skončení půstu na Bílou sobotu hospodyně opět mohly začít vyvařovat a péct jak maso, tak sladké pečivo. Právě nyní začíná jarní snůška vajec a to je pro pečení to pravé požehnání. Téměř všechna velikonoční jídla totiž obsahují vejce. Málokteré těsto se obejde bez nich. U velikonočního beránka navíc existuje spousta různých receptů, podle kterých je připravován.

Kromě kynutého, které jsme letos pro vaši inspiraci zvolili my, můžete samozřejmě připravit také beránka z těsta třeného, piškotového či tvarohového.

Na poslední jmenovaný utřete 250 g tuku (másla nebo hery) se stejným množstvím plnotučného tvarohu, krupicového cukru a 3 vejci. Do této směsi pak přidejte 250 g polohrubé mouky promíchané s 1 lžičkou kypřicího prášku do pečiva, citronovou kůrou a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pak už stačí jen formu na pečení beránka dobře vymazat tukem, vysypat hrubou moukou nebo strouhankou, vylít do ní připravené těsto, přiklopit vrchním dílem (u těsta kynutého je dobré formu zpevnit svázáním kuchyňským provázkem nebo drátem, aby se při pečení nenazdvihla), a péct v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut. Po upečení nechte beránka vychladnout ve formě a pak jej, s polevou nebo bez ní, bez milosti obětujte své chuti!


Další velikonoční recepty najdete na webu Recepty.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Velikonoční recept - Jidáše

Doporučujeme

Články odjinud