Velikonoční klasika: Beránek, mazanec, jidáše, jehněčí

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Velikonoce v sobě spojují radost z probouzející se přírody, ale také oslavu plodnosti, života a hojnosti. A slaví se především u stolu: Po čtyřicetidenním půstu totiž přichází ke slovu tradiční dobroty. Kdy jindy si je připravit než teď?

Velikonoční klasika: Beránek, mazanec, jidáše, jehněčí

Klasický velikonoční mazanec

Mazanec tak, jak ho všichni známe. Kynuté těsto, plátky mandlí a rozinky namočené v rumu, díky kterému chutnají ještě lépe a mazanec není tak suchý.
Recept najdete zde.

Klasický velikonoční mazanec
 

Tradiční velikonoční beránek

Velikonoční beránek
 

Tento recept nám poskytla redakce časopisu F.O.O.D., která ho také upekla a ochutnala. Doporučujeme vám udělat totéž. Recept najdete zde.

Kopřivová nádivka

Velikonoční nádivka
 

Tradiční kopřivová nádivka je klasikou všech klasik. Kopřivy jí dají zajímavou vůni a z jara rostou téměř všude, takže na nic nečekejte a vyrazte trhat.
Recept najdete zde.

Klasické jidáše

Toto tradiční velikonoční kynuté pečivo smotané do různých tvarů se peklo především na Zelený čtvrtek. Tedy v den poslední večeře Páně.
Recept najdete zde.

10 receptů z velikonočních vajíček

Sotva se odbude velikonoční poledne, začne si řada hospodyněk lámat hlavu s tím, co si počne s tolika vejci natvrdo. Připravily jsme pro vás recepty, které vnesou světlo do tradiční šedi vajíčkových pomazánek. Vyzkoušejte třeba vaječnou tlačenku či efektní vaječné chuťovky.
Recepty najdete zde.

Velikonoční vaječná tlačenka

Udělejte si skvělý předkrm či svačinku z vajec natvrdo, kterých budete mít po Velikonocích doma určitě spoustu.
Recept najdete zde.

Krok za krokem: Jak si vyrobit originální Velikonoční dekoraci, roztomilé zajíčky z bambulek.

Zajíčci z bambulek
 

Nezapomeňte si zasadit velikonoční osení

Velikonoční osení
 

Jak nejlépe zasít velikonoční osení? Víc na tomto odkazu.

Vyrobte si pro koledníky kraslice s čokoládovými vajíčky uvnitř

Kraslice s čokoládovými vajíčky
 

Udělejte dětem překvapení a vyrobte jim kraslici s čokoládovými vajíčky uvnitř Návod najdete zde.

Velikonoční vajíčka z bábovek

velikonoční vajíčka z bábovek
 

• 1 hrnek třtinového cukru
• ½ hrnku rozpuštěné Hery máslová příchuť
• 2 vejce
• 1 hrnek plnotučného mléka
• 1 hrnek pšeničné polohrubé mouky
• 1 hrnek špaldové hladké mouky
• 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
• Hera a polohrubá mouka do formy
krém
• 250 g Hery máslová příchuť
• 150 g cukru moučka
• 100 g mascarpone
• potravinářské barvivo – tři různé odstíny

Připravte si formu na 6 malých bábovek. Vymažte ji Herou a vysypejte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.

V kuchyňském robotu s metlou ušlehejte Heru s cukrem a vejci do krémovité hmoty. V druhé misce smíchejte obě mouky a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte. Přidejte do mísy robota a přilijte mléko. Opatrně promíchejte, až vznikne hladké těsto.

Těsto nalijte do připravené formy. Pečte zhruba 35 minut v předehřáté troubě. Bábovky budou hotové, když po zapíchnutí špejle do středu vyjde ven čistá špejle, neobalená těstem.
Nechte trochu vychladnout a vyklopte z formy. Naskládejte bábovky na mřížku a počkejte, až úplně vychladnou.

Mezitím, co bábovky chladnou, si připravte krém. Změklou Heru vyšlehejte s cukrem do světlého krému. Šlehejte v robotu, na vysokou rychlost. Bude to trvat určitě pár minut. Potom přidejte mascarpone a ještě chvíli společně prošlehejte.

Krém rozdělte na 4 díly. Jeden zůstane světlý, další obarvěte, každý jinou barvou.
Po vychladnutí bábovky rozřízněte. Vždycky jednu bábovku na dvě části. Pokud bude potřeba, seřízněte také spodní část bábovky tak, aby vždycky dvě bábovky k sobě spodní částí pasovaly.

Bábovky promažte krémem. Použijte tři barevné krémy, každou vrstvu namažte jinou barvou. Naskládejte do tvaru vajíčka a nechejte hodinu zatuhnout v lednici.

Vytvarovaná vajíčka pomažte krémem zvenčí, dokončete tvarování vajíčka. Zatím pracujte nahrubo, krém ještě nemusíte uhladit. Dejte opět na hodinu do lednice. Krém ztuhne a bude se vám mnohem lépe vyhlazovat. Pracujte příborovým nožem nebo lžičkou. Uhlaďte povrch vajíček, spojte jednotlivé pruhy, na bílé vajíčko můžete udělat pomocí zdobičky barevné tečky, pruhy.

Nechte pořádně vychladit v lednici.

Jehněčí se sušenými švestkami

Jehněčí
 

na 4 porce - příprava: 90 minut

* 800 g jehněčí kýty
* 70 g sádla
* 1 velká cibule
* sůl
* mletá skořice a šafrán
* kůra z 1 citronu
* 1 lžíce hladké mouky
* 200 g sušených švestek
* citronová šťáva

Maso zbavte blan a tuku, osolte a opečte na sádle a na chvilku vyjměte. Ve výpeku dozlatova opečte najemno nakrájenou cibuli, zalijte horkou vodou a vložte zpět maso. Osolte, přidejte skořici, šafrán, citronovou kůru a duste doměkka.

Když je maso měkké, vyduste přebytečnou tekutinu, zaprašte moukou, lehce osmažte, přidejte vypeckované švestky, zalijte citronovou šťávou, horkou vodou a duste ještě chvíli, aby se chutě pěkně propojily.

Maso pokrájené na tenké plátky podávejte se šťouchanými bramborami nebo s dušenou rýží, ozdobené bylinkami.

Velikonoční osení: Jak ho mít husté a v pravý čas?

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…