VELKÝ PŘEHLED ČAJŮ: Jak poznat ten dobrý?

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Čaj podporuje myšlení, fantazii a kreativitu. Přináší zklidnění a bdělost mysli, čistí tělo a napomáhá k relaxaci. Jaké existují druhy čajů a jak poznáte opravdu kvalitní čaj? Vše se dozvíte v našem článku...

VELKÝ PŘEHLED ČAJŮ: Jak poznat ten dobrý?

Čaj je nápoj s tisíciletou historií. Kolébkou pití, pěstování a výroby je Čína. Počátky jsou zahaleny mlhou legend, více či méně romantických. Prokazatelně se čaj pije zhruba dva tisíce let a je hned po vodě druhým nejčastěji konzumovaným nápojem. Během své dlouhé historie se pěstování a výroba postupně rozšířila do zemí jako je Japonsko, Tchaj-wan, Korea, Vietnam, Indie, Srí Lanka, Nepál, Gruzie, Keňa, Tanzanie, Malajsie, Turecko, Pákistán a další. Do Evropy byl čaj dovezen poprvé jako cenné zboží počátkem 17. století Holanďany. Dnes se pije po celém světě.

Co je pravý čaj?

Za čaj můžeme považovat pouze nápoj z rostliny Camelia Sinensis nebo Camelia Assamica, což je původně strom, avšak kultivovaný a upravený do formy keře, kvůli snadnějšímu přístupu při sklízení. Přestože existuje velké množství speciálně vyšlechtěných kultivarů, jsou stále místa, kde se vyrábí i z divoce rostoucích stromů.

Co čaj není?

Nápoje z jiných rostlin nelze za čaj považovat, někdy bývají označovány za „nečaje“ (např. Rooibos, Lapacho, Yerba Mate apod.)

Dělení čajů není zrovna jednoduchá disciplína, protože každá čajová země má svůj systém i názvosloví a navíc každá kultura přidala něco navíc. Obecně se dá říci, že vedle sebe máme ortodoxní pití čaje – tedy bez jakýchkoli přísad, pak čaje silně slazené, čaje s jinými bylinami a čaje vařené s kořením, či jinými přísadami (mléko, máslo, mouka atd.)

Zkusme si čaj rozdělit na jednotlivé druhy a přidat k nim důležité informace:

  • Čaj zelený – jedná se o čaj neoxidovaný (nesprávně nefermentovaný). Jeho lístky se po utržení musí zahřát, aby nezačaly tmavnout, tedy oxidovat. Existují dvě metody: čínská, kdy se čaj zahřívá na pánvích na ohni a japonská, kdy se čaj napařuje. Nutno dodat že japonská metoda je k čaji šetrnější, nechává v něm mnohem větší část zdraví prospěšných látek. Čínská metoda zase umožňuje větší variabilitu, co se týče vzhledu a tvarů lístků a také mnohem větší paletu chutí. Zelené čaje umožňují přípravu více nálevů. Vyrábí se hlavně v Číně a v Japonsku, ale také na Tchaj-wanu, v Koreji, Vietnamu a v omezeném množství i v dalších zemích. Jde o čaje vícenálevové.

Do zelených čajů patří i tradiční japonský Matcha. V překladu z japonštiny znamená doslova „MAT-práškový, CHA-čaj“. Připravuje se z mladých lístků čajovníků, které jsou zastiňovány. Tím je podpořena tvorba chlorofylu, díky kterému má čaj svou charakteristickou barvu.

„MatchaTea je bohatý na vlákninu, katechiny a aminokyseliny. Doporučuji ho především jako zdroj energie a celkové fyzické i psychické pohody,“ říká Petr Patočka ze společnosti Čajová květina, s.r.o., která do Česka dováží čaj Matcha v BIO kvalitě.

Oproti běžným zeleným čajům má sladší, jemnější chuť, zvýšený obsah chlorofylu a antioxidantů. V každé porci je kolem 30 % vlákniny. Při výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se barviva, přísady, ani konzervační látky. Matcha se neřadí mezi klasické rozpustné (instantní) čaje. Obsahuje velké množství vlákniny, katechinů a aminokyselin. Na výrobu kvalitního pravého japonského čaje se používají ručně sbírané listy. Čaj není pouze vzácný a kvalitní, ale díky vysokému obsahu antioxidantů i velice zdraví. Mimo jiné posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak a koncentraci „zlého“ LDL-cholesterolu v krvi.

  • Čaj černý – je plně oxidovaný čaj z čínských i assámských čajovníků. Suší se bez vlivu přímého slunečního světla. Jeho pěstování mají na svědomí hlavně Angličané, kteří vybudovali první plantáže v Indii a na Srí Lance. Pochází odtud tzv. pravý anglický čaj, což je hlavně směs z výše zmíněných zemí. Pěstuje se však třeba i v Gruzii a také v arabských a některých afrických zemích. Čaje většinou poskytují jeden až dva nálevy.
  • Čaj bílý – jde o čaj oxidovaný, který se suší na přímém slunečním světle. Lidský zásah do procesu výroby je minimální. Podle některých teorií jde o čaj zdaleka nejzdravější. Můžete se setkat se třemi základními formami podle toho, ze které části keře byl čaj sklizen. Vyrábí se hlavně v Číně ale také Nepálu a raritně i v Indii. Méně kvalitní sorty poskytnou jeden dva nálevy, kvalitnější značné množství nálevů.
  • Čaj žlutý – je v podstatě vzácnou formou zeleného čaje. Vyrábí se ve velmi omezeném množství. Proces výroby je zdlouhavý a nákladný. Dříve sloužil pouze Čínským císařům. Během sušení se čaj balí do plátna či papíru, což čaji odebere trpkost a zůstanou sladké tóny. Vyrábí se pouze v Číně. Jde o čaje vícenálevové.
  • Čaj typu oolong – částečně oxidovaný čaj lze rozdělit na oolongy světlé a tmavé. Ty se celkově liší svým vzhledem, vůní a tvarem listů. Je to nejpestřejší skupina čajů, paleta druhů je nepřeberná a jde zdaleka o nejvoňavější a nejpříjemnější popíjení od jemně květinových tónu až po ty pražené a pečené. Vyrábí se hlavně v Číně, nejlepší a nejrozmanitější druhy pak na Tchaj-wanu. Jde o čaje vícenálevové.
  • Čaj tmavý – někdy se sem řadí čaje typu Pu-erh z čínské provincie Yunnan, ale patří sem hlavně tmavé čaje z ostatních provincií jako Liu Bao z Guan Xi nebo Hunanský tmavý čaj. Většinou se dělí na dvě kategorie, „sheng“ – zelené a „shu“ – tmavé, černé. V prvním případě jde o čaje, které jsou většinou lisované – jsou zrající, archivní a s přibývajícími léty při dobrém skladování získávají na kvalitě a také na ceně. Je možné pít čaj třiceti, padesáti, ale také stoletý. Čaje tmavé procházejí vícenásobnou „umělou“ fermentací, někdy bývají naočkovány ušlechtilými plísněmi. Mají své zastoupení v hlavně v tradiční čínské medicíně a často se používají jako lék na nejrůznější neduhy. Jde o čaje vícenálevové. Vyrábí se hlavně v Číně a v Malajsii.
  • Čaj aromatizovaný – je zvláštní skupina čajů, kdy se při fázi sušení k čaji přidávají květy různých bylin, které se pak vyjmou. Nejznámější je čaj jasmínový. Můžete se setkat s čajem s chryzantémou, liči, osmantem, květem pomela a podobně. Čaje poskytují různé množství nálevů dle druhu a kvality „nosného“ čaje.
  • Čaj červený – je plně oxidovaný, suší se v temnu bez přímého slunce a oproti těm klasickým černým (pro nás Evropany) jde o čaj vícenálevový. Své pojmenování má dle barvy nálevu. Vyrábí se hlavně v Číně, na Tchaj-wanu a na Korejském poloostrově.

Čaj jako součást kultury

V indické kultuře se čaj vaří s mlékem a se směsí koření, které se liší dle oblastí. V Kašmíru se přidává např. skořice, šafrán, badyán a kardamom, v jiných oblastech Indie hlavně zázvor, pepř, hřebíček, anýz a pomerančová kůra. Arabové čaje velmi sladí a občas k nim přidávají také koření, většinou pouze jeden druh. V Iránu je třeba populární čaj se šafránem, v Súdánu s hřebíčkem. Za zmínku stojí čaj popíjený v poušti severoafrickými nomády, kteří čaj pijí se značným množstvím cukru a hlavně s marockou mátou. V Tibetu se zase čaj pije s jačím mlékem a máslem, Mongolové do něj přidávají i mouku.

Co bychom o čaji měli vědět?

Čaj byl vždy a je tomu dodnes luxusním zbožím a cena kvalitního čaje, který už stojí za pozornost, začíná na zhruba 1500 korun za kilo a končí statisícovými částkami za 20 gramů. Dobrý čaj díky světovému fenoménu českých čajoven (dle některých zdrojů máme v ČR a na Slovensku největší počet čajoven na obyvatele na světě) lze u nás bez problémů zakoupit. Hlavně u přímých dovozců, kteří zásobují kromě jednotlivců většinu hlavně těch kvalitních čajoven. Patří mezi ně i někteří majitelé čajoven.

Čaj je otázkou otevřeného přístupu každého jednotlivce. V klasických čajovnách a některých specializovaných eshopech vám mile rádi poradí s výběrem, účinky i přípravou. Stačí se zeptat. Všeobecné návody typu zelený čaj louhujte minutu černý tři, jsou nevhodné. Každý čaj je jiný a potřebuje stejně jako každý člověk osobitý a individuální přístup. V zásadě se čaje dělí, ty ortodoxní na více nálevové a méně nálevové. Ostatní na ty, jež se s něčím louhují, případně vaří.

V principu se více nálevový čaj dělá vždy do malé nádoby – konvičky či sléváčku, právě proto, že poskytne větší počet nálevů a není zapotřebí vypít např. pět litrových konvic, úplně postačí konvička o objemu 1,5 decilitrů. Jde hlavně o lepší sorty čajů zelených a bílých, oolongy, čaje červené, tmavé a žluté. Čaje na jeden nebo dva nálevy – hlavně čaje černé se pijí obvykle z konviček o objemu cca 0,6 litrů. Čaje s kořením se slévají do podobných konvic, někdy postačí i sklenice.

Mýty a omyly o čaji

Okolo čaje panuje celá řada mýtů. Nejrozšířenější je ten o tom, že čaj nesmí přijít do styku s kovem. Jde o nesmysl. V Číně na Tchaj-wanu a v Japonsku se voda na čaj vaří nejčastěji v litinových, železných či stříbrných konvicích a používají se kovová sítka. Arabové, stejně jako Tibeťané vám čaj nalejí pouze z kovových konvic, většinou překrásně zdobených. Pití čaje je též spojeno s estetikou a kulturou všeobecně.

Čaj byl vždy nápojem učenců, umělců, aristokratů a vůbec lidí tvořivých a kreativních. Čajové náčiní a nádobí jde od jednoduchého rýžového porcelánu, přes sklo, keramiku, polokameninu, litinu, stříbro měď až ke konvicím se speciální hlíny s ručně vtepávaným zlatem. Každý materiál má svá specifika a hodí se k jinému typu čaje. Doporučuji navštívit čajovny či čajové festivaly, kde vám prodejci poradí a kde vám to správné nádobí také „padne“ do ruky. V čajovnách také nejlépe zjistíte, který čaj vám chutná a vyhovuje.

Účinky čaje?

Pokud jde o účinky čaje, čaj má skutečně pozitivní vliv na lidské zdraví. Musí však splňovat několik předpokladů. S výjimkou čajů archivních a zrajících jako je např. Pu-erh, některé oolongy, bílé a tmavé čaje musí být čaj čerstvý, voňavý i v suchém stavu, nesmí být prachový, polámaný, musí mít pěknou barvu i vzhled. Dobře je to vidět třeba na originálním čaji typu Matcha (mletý japonský čaj), který má krásnou sytou zelenou smaragdovou barvu, napodobeniny jsou podle Petra Patočky ze společnosti Čajová květina, s.r.o. zažloutlé až šedé a chuť čaje je trpká až hořká. Čaj je s výjimkou archivních také sezónní záležitost. Zelený čaj se třeba sklízí na jaře a popíjí se hlavně v létě – má totiž prokazatelně ochlazující a osvěžující účinky na lidské tělo. Černé a červené čaje zase tělo zahřívají a hodí se pro chladné podzimní a zimní dny.

Pozor na skladování

Čaj je médium, má schopnost absorbovat všechny pachy ze svého okolí a proto musí být skladován bez přístupu vzduchu, světla a vlhkosti. Nejlépe v uzavřených neprůsvitných nádobách. Není dobré čaj skladovat společně s kávou či kořením. Uvidíte-li v obchodě čaj v průhledné skleněné nádobě, nekupujte jej. To dobré už v něm dávno není. Dobrým vodítkem je cena, ochota a znalosti personálu.

Dobrý a slušný prodejce vám také poskytne ochotně vzorek či vám čaj připraví k degustaci.
Čaje zelené, potažmo žluté mají omezenou trvanlivost a měly by se vypít zhruba do třech měsíců, čaje černé a červené vydrží cca rok. U oolongů a čajů bílých je to složitější, některé jsou určené k archivaci, jiné k přímé spotřebě, čaje tmavé a archivní jak název napovídá, mají trvanlivost takřka neomezenou.

Pytlíkové čaje?

Čaje pytlíkové obsahují většinou minimum skutečného čaje, a když už, tak velmi často jde o čaj starý a uměle parfémovaný a tedy o čaj bez účinku. Přesto se i v této kategorii vyskytují kvalitní varianty, čemuž odpovídá cena.

Hlavní přínos čaje je v tom, že podporuje myšlení, fantazii a kreativitu. Přináší zklidnění a bdělost mysli, čistí tělo a napomáhá k relaxaci.

  • Závěrem

Chcete-li využít plně potenciál čaje, zastavte a zklidněte se, abyste čaj mohli dobře připravit a plně vychutnat. Navíc se v něm povzbuzující část tedy kofein uvolňuje pozvolna, což vás udrží výkonné a provozuschopné. Ne nadarmo museli dělníci ve Fordových závodech pít kávu a manažeři, inženýři a tvořivý lidé čaj. Čaj je také neuzavřený obor, který můžete studovat celý život. Každý rok se vyrobí nový druh či sorta. Čaj je nápoj společenský, smývá kulturní, národnostní i sociální rozdíly. Říká se, že v misce s čajem je obsažen celý vesmír. V Asii využívají těchto výhod po staletí, dopřejte si luxus být sám se sebou, zastavit se a stejně jako život si vychutnat i čaj.

Autor: Karel Glaser, milovník čaje a majitel čajovny Kašmír.
S přispěním Petra Patočky, ředitele Čajové květiny, s.r.o. dodavatele japonského čaje Matcha do Česka.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Včera | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…