Venku nám kvete lék na srdce

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Pokud jste zastánci alternativní medicíny a rádi používáte k utužení svého zdraví bylinek, zpozorněte, neboň právě rozkvétají hlohy. Je tudíž nejvyšší čas, v případě, že nedáte přednost koupeným hlohovým produktům, vyrazit na sběr hlohu.

Venku nám kvete lék na srdce


Pokud jste zastánci alternativní medicíny a rádi používáte k utužení
svého zdraví bylinek, zpozorněte, neboň právě rozkvétají hlohy. Je tudíž
nejvyšší čas, v případě, že nedáte přednost koupeným hlohovým
produktům, vyrazit na sběr hlohu.


Hloh byl uznáván pro své svíravé účinky a často se používal
při průjmech, silné menstruaci, jako první pomoc při vytahování třísek.V
minulém století se zjistilo, že má povzbudivé účinky na srdce, a proto je
dnes jedním z nejoblíbenějších kardiak. 


Hloh je léčivý pouze planý, okrasné formy tyto léčivé účinky postrádají.
Ve farmacii se používají květy, květy i s listy bez příměsi větviček a
plody hložinky ( malvičky). Obsahují účinné látky flavonoidy.


Květy se používají často jako kardiotonikum, zlepšují koronární
oběh, snižují riziko anginy pectoris a stabilizují krevní tlak Používají
se i při nepravidelnosti srdečního rytmu při nedostatečném zásobení
srdce krví. Květy se sbírají počátkem léta a dobře usušené se téměř
neliší od čerstvých.


Malvičky - plody se sbírají koncem léta, srdeční činnost
neovlivňují tak razantně jako květy. Šňávy z čerstvých plodů se užívají
rovněž při průjmech a zažívacích potížích.


Nezapomeňte však, že účinek hlohu na srdce je tak silný, že byste
hlohové produkty měli užívat jen v rozumném množství či pod lékařským
dozorem.


Autor: Dana Švigová


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Včera | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

19. 6. | S nastávajícím létem mnoho žen trápí stejný problém – otoky na nohou. Nemusí jít o nic vážného,…