Venku nám kvete lék na srdce

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Pokud jste zastánci alternativní medicíny a rádi používáte k utužení svého zdraví bylinek, zpozorněte, neboň právě rozkvétají hlohy. Je tudíž nejvyšší čas, v případě, že nedáte přednost koupeným hlohovým produktům, vyrazit na sběr hlohu.

Venku nám kvete lék na srdce


Pokud jste zastánci alternativní medicíny a rádi používáte k utužení
svého zdraví bylinek, zpozorněte, neboň právě rozkvétají hlohy. Je tudíž
nejvyšší čas, v případě, že nedáte přednost koupeným hlohovým
produktům, vyrazit na sběr hlohu.


Hloh byl uznáván pro své svíravé účinky a často se používal
při průjmech, silné menstruaci, jako první pomoc při vytahování třísek.V
minulém století se zjistilo, že má povzbudivé účinky na srdce, a proto je
dnes jedním z nejoblíbenějších kardiak. 


Hloh je léčivý pouze planý, okrasné formy tyto léčivé účinky postrádají.
Ve farmacii se používají květy, květy i s listy bez příměsi větviček a
plody hložinky ( malvičky). Obsahují účinné látky flavonoidy.


Květy se používají často jako kardiotonikum, zlepšují koronární
oběh, snižují riziko anginy pectoris a stabilizují krevní tlak Používají
se i při nepravidelnosti srdečního rytmu při nedostatečném zásobení
srdce krví. Květy se sbírají počátkem léta a dobře usušené se téměř
neliší od čerstvých.


Malvičky - plody se sbírají koncem léta, srdeční činnost
neovlivňují tak razantně jako květy. Šňávy z čerstvých plodů se užívají
rovněž při průjmech a zažívacích potížích.


Nezapomeňte však, že účinek hlohu na srdce je tak silný, že byste
hlohové produkty měli užívat jen v rozumném množství či pod lékařským
dozorem.


Autor: Dana Švigová


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…