Vhodná strava a cvičení mohou zastavit počínající cukrovku

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Lidé, kterým neodkladně hrozí, že onemocní cukrovkou, se mohou této chorobě vyhnout. Podle nových výzkumů je to možné při dodržování správné životosprávy.

Většina lidí s diabetem trpí jeho formou označovanou jako "typ 2", jejíž vznik úzce souvisí s nezdravým životním stylem, špatnou stravou a nedostatkem pohybu.

"Milióny lidí by nástup nemoci mohly oddálit nebo mu dokonce zabránit, kdyby zhubli a více se hýbali," tvrdí Dr. Griffin Rodgers, ředitel amerického ústavu National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease.

Deset let probíhající studie sledovala 3 234 osob s nadváhou a se zvýšenou hladinou cukru v krvi.
Ukázalo se, že i mírné snížení hmotnosti znamenalo zmenšení rizika vzniku cukrovky až o třetinu. Ještě větší dopad mělo zhubnutí na zdravotní stav pacientů starších šedesáti let. U nich se nebezpečí během výzkumu snížilo o polovinu.

"Snížení váhy znamená zároveň zmenšení rizika vzniku diabetu," prohlásil Dr. William Knowler, jehož studie byla zveřejněna v odborném časopise Lancet.
Její výsledky vycházejí z programu, při němž se u ohrožených osob mělo zredukovat nadměrné množství tělesného tuku a snížit příjem kalorií. Respondenti měli naopak věnovat alespoň 150 minut týdně tělesné aktivitě a učili se změnit své stravovací návyky. Po deseti letech vyšlo najevo, že u pacientů, kteří si dokázali udržet sníženou hmotnost, kleslo nebezpečí vzniku cukrovky o 34 procent.

Knowler se netají tím, že u někoho se cukrovka vyvinula i přes veškerou snahu o změnu životního stylu. Přesto je přesvědčen, že dostatečné úsilí může nástup této nebezpečné nemoc přinejmenším oddálit.

Cukrovka je přitom hlavní příčinou slepoty u dospělých a amputací končetin, které nejsou důsledkem úrazů. U diabetiků je mnohem větší pravděpodobnost vzniku infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice a závažného onemocnění ledvin.

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…