Více než polovina lidí riskuje při užívání volně prodejných léků

Více než polovina lidí riskuje při užívání volně prodejných léků

Zima je období, kdy většina lidí bojuje s chřipkou a nachlazením. K jejich léčbě používají především volně prodejné léky. Průzkum ale ukázal, že tento způsob samoléčby může mít i svá úskalí.

Více než polovina Čechů (56 %) totiž alespoň občas nerespektuje informace obsažené v příbalové informaci. Délku a způsob užívání volně prodejných léků si určují sami podle situace. Opatrnější jsou v tomto směru ženy. Na doporučení častěji dbají také lidé vzdělanější a starší.

Lednový průzkum společnosti Johnson&Johnson s.r.o. prokázal, že lidé si s dodržováním pokynů v příbalových informacích příliš hlavu nelámou. Až 45 % dotázaných čas od času nedodrží předepsanou délku užívání, celých 11 % ji pak nedodržuje téměř pravidelně. Aktuálně se to týká především přípravků proti rýmě a chřipkovým virózám. Více než polovina respondentů přitom často nerespektuje ani radu lékárníka, a léčivý přípravek používají libovolně dlouho, tzv. dle potřeby.

To, co v příbalové informaci lidi zajímá nejvíce, je dávkování a charakteristika léku. Ujišťují se tak především, zda přípravek léčí jejich zdravotní problém. Mezi vyhledávané informace patří i nežádoucí účinky. Nejmenší pozornost je věnována složení léku a době, po kterou smí být používán k samoléčbě. Obecně více riskují při léčbě lidé s nižším vzděláním nebo mladí. Ti se o informace o účincích léčivých přípravků a způsobu jeho použití zajímají nejméně.

„Výzkum bohužel potvrdil naše obavy, a totiž že v případě používání volně prodejných léků nejsou lidé dostatečně opatrní. Drtivá většina respondentů uvádí, že sice příbalovou informaci čte, ale více než polovina z nich si i přesto délku a způsob užívání léku stanovuje dle svého uvážení. Ve velké míře to platí například u nosních kapek, u nichž téměř polovina respondentů uvedla dobu užívání delší než jeden týden,“ komentuje výsledky průzkumu Veronika Frischová, brand manažer společnosti, a dodává: „Je sice pravda, že u volně prodejných léčivých přípravků není bezprostředně nutný odborný dozor lékaře, nicméně i v tomto případě je nezbytně nutné přesně dodržet pokyny v příbalové informaci. Jinak by se mohlo stát, že si pacient samoléčbou spíše uškodí.“

Doporučujeme

Články odjinud