Víno je zdravější než pivo, kafe pomůže aneb Největší mýty o kocovině

Víno je zdravější než pivo, kafe pomůže aneb Největší mýty o kocovině

Kolik dáte? Pět piv, láhev vína? Někdo snáší alkohol lépe, někdo hůř, ale každý už asi zažil, co to je mít druhý den kocovinu. Existují různé triky a rady, jak se následkům konzumace alkoholu vyhnout, většina z nich ale nefunguje. Taky na ně věříte?

Kocovina je prostě jen následek pití

Máme tendenci kocovinu podceňovat, prostě to bereme jako daň za bujarý večírek. A další den budeme fit. Ale kocovina je reakce na chemický koktejl, který se dostal do těla během popíjení. Nadměrné pití může mít i následky pro centrální nervový systém. To, že vás bolí hlava, není jen tak. Samozřejmě jednou z příčin je dehydratace, ale zároveň se do mozku dostaly škodlivé látky, které způsobují bolest hlavy, závratě, nevolnost. Navíc i jeden propitý večer dost zásadně oslabuje lidskou imunitu.

Pokračování 2 / 10

Kocovina si nevybírá

Pokud by se na nějakou dámskou jízdu dostal muž a vypil totéž jako účastnice, pravděpodobně mu druhý den ráno bude mnohem lépe než ženám. Muži mají už na první pohled jinou konstrukci těla než my, tudíž je jasné, že stokilový frajer vydrží více než šedesátikilová křehule. To ale není jediný důvod, proč jsou pánové vůči kocovině odolnější. Mají v sobě totiž více vody oproti nám, takže se alkohol v krvi více zředí.

Pokračování 3 / 10

Kocovině se prostě nevyhnu

Pokud budete dodržovat zásady správného pijana, pak se jí vyhnout můžete, nebo alespoň snížíte její dopady. Skutečně funguje, že pokud si mezi jednotlivými drinky dáte sklenici vody nebo nějakého nealka, ráno vám nebude tolik zle. Doplníte totiž tekutiny, které s každým vypitým panákem ztrácíte.

Pokračování 4 / 10

Víno je menší zlo

Červené víno obsahuje třísloviny, které patří u mnoha lidí mezi spouštěče migrény. Podobné látky obsahují i některé druhy tmavého alkoholu, jako je třeba whisky. Pokud se chcete vyhnout rannímu bolehlavu, sáhněte po pivě nebo čirém alkoholu, jako je vodka nebo gin.

Pokračování 5 / 10

Nejdřív pivo, pak teprve panáka!

Nezáleží na pořadí vypitého alkoholu, ale na jeho množství. Jestliže tedy dumáte, kdy si dát panáka, jestli až po pivu, nebo před ním, je to úplně jedno. Ve výsledku jde totiž o alkohol, který se vám dostane do těla. Nenechte se ani ošálit velikostmi. Půllitr piva má stejný podíl alkoholu jako dvojka vína nebo jeden panák.

Pokračování 6 / 10

Před spaním si dejte těstoviny

Že jste o tom nikdy neslyšeli? No, to je možná dobře. Protože talíř těstovin před spaním vás nespasí. Ostatně jako žádné další jídlo, které si dáte v opilosti. Zaprvé jíst před spaním je zbytečné. Aby potraviny měly nějaký vliv na kocovinu, museli byste je sníst ještě před party. Zadruhé alkohol se nejlépe spaluje v kombinaci s tuky, proto pokud už chcete obelstít ranní nevolnost, dejte si večer před akcí raději nějaký steak nebo pizzu. Jediný trik před spaním, který funguje, je sklenice vody.

Pokračování 7 / 10

Ibalgin a do postele!

Prášky proti bolesti, neboli analgetika, mají určitou dobu, po kterou působí. Většinou to bývá kolem čtyř hodin. Pokud si jeden zobnete před spaním, pomůže jen pokud spíte, ve chvíli, kdy se probudíte, už ne. Větší logiku by mělo vzít si ho až ráno. Ani tak to nedělejte, protože smícháním chemií z alkoholu a léků vznikne taková malá atomová bomba pro vaše ledviny a při častém užívání byste se mohli taky nechat zapsat na listinu žadatelů o nové orgány. To si raději dejte vodu s citronem, v práci si vezměte volno a tiše trpte doma.

Pokračování 8 / 10

Po alkoholu se dobře spí

To vám může sice tak připadat, ale ve skutečnosti si vaše tělo vůbec neodpočine. Protože metabolismus má dost práce s tím, aby spálil i tu jednu jedinou skleničku, kterou si před spaním dáte. A pokud jich máte víc, pak bude pracovat celou noc a váš organismus si prostě neodpočine. Jestliže jste navíc na party, pravděpodobně se vrátíte domů někdy po půlnoci, kdy pak prošvihnete nejdůležitější fáze spánku a už neupadnete do toho správného, tudíž si neodpočinete.

Pokračování 9 / 10

Ranní vyprošťovák pomůže

Nepomůže. Jedním z důvodů, proč je nám ráno tak zle, je, jak se tělo zbavuje škodlivých látek, které přijalo během včerejšího večírku. Je to podobné, jako když lidé závislí na drogách mají abstinenční příznaky, ovšem v mnohem menší míře. Ve chvíli, kdy tělu dopřejete další porci alkoholu, trochu se vám zvýší jeho hladina v krvi, tudíž tělo s tím už nebude do takové míry bojovat. Takže pokud si neodtrpíte kocovinu během dopoledne, přijde na vás později. Museli byste tak pít donekonečna, abyste se jí vyhnuli. A pokud jste zvyklí dávat si každé ráno vyprošťováka? Pak je nasnadě popovídat si o tom se svým lékařem.

Zadržujete v těle vodu, nebo máte nadváhu? Jak to poznat, se dozvíte na videu:

Pokračování 10 / 10

Jednu kávu, prosím

Kdepak. Kofein vám nepomůže, protože dehydratuje stejně jako alkohol. Někdo tvrdí, že káva pomáhá tím, že se vám zrychlí oběh krve, čímž rychleji vyplavíte alkohol, ale tak to nefunguje. Raději si dejte třeba iontový nápoj pro sportovce, ten vám pomůže dodat všechny potřebné látky, abyste opět nabrali energii pro další den.

Doporučujeme

Články odjinud