Vitamin B12 ovlivňuje úspěch léčby depresí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Léčení deprese může být ovlivněno i takovým faktorem, jako je množství vitaminu v těle léčené osoby. Ve Finsku při léčbě několika pacientů nedávno zjistili, že úspěch léčby antidepresivy je závislý na výši hladiny vitaminu B12 v těle depresemi trpícího pacienta.

"Opravdu naše studie potvrzuje, že vyšší hladina vitaminu B12 zvyšuje účinek antidepresiv," prohlásil vedoucí výzkumu doktor Jukka Hintikka z Univerzity v Kuopio.

Vědci tvrdí, že tato studie učinila velký průlom v pohledu na léčbu depresí. Hlavně na roli vitaminů, které by se mohly stát podpůrným potravinovým doplňkem při depresích. Několik starších studií sice prokázalo, že lidé trpící depresemi mají v těle málo vitaminu B12 i jiných vitaminů skupiny B, ale nebyly dost přesvědčivé.

Až studie doktora Hintikky prokázala, že na antidepresiva nejlépe reagovali lidé s nejvyšší hladinou vitaminu B12 v krvi, se snižujícím se množstvím tohoto vitaminu v těle pacientů se také zhoršovaly výsledky léčby, přičemž Hintikkův výzkumný tým bral v úvahu také věk, pohlaví, trvání deprese, kuřácké návyky a vážnost depresivního onemocnění. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…