Vitamín C pomáhá léčit rakovinu

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vitamín C, aplikovaný injekčně ve velkých dávkách, zpomaluje růst zhoubných nádorů. Předpokládá se, že tento nový objev prestižních amerických vědců bude mít zásadní vliv na úspěšný boj s rakovinou.

Doktor Linus Pauling, nositel Nobelovy ceny za chemii v roce 1954, přišel s myšlenkou, že vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, může být účinný v boji proti rakovině už v roce 1970.

Jeho názor tehdy vzbudil kontroverzní reakce a následný výzkum jeho domněnku popřel. Tehdy se ale tato látka užívala orálně.

Nový tým výzkumníků z amerického Národního zdravotního institutu aplikoval vitamín myším se třemi vysoce agresivními druhy nádorů - mozku, vaječníku a slinivky - pomocí injekcí tak, aby jeho koncentrace v organismu byla co nejvyšší.

Dr. Mark Levine, vedoucí výzkumu, oznámil, že vitamín C má u pokusných zvířat účinky, které slibují účinnou léčbu i u lidí.

"Domníváme se, že zvýšená koncentrace vitamínu C vytváří v těle peroxid vodíku, který ničí nádorové buňky, ale zdravým buňkám neškodí. Dosud nám ale není známo, jakým způsobem celý proces probíhá," vysvětluje Levine.
Výsledky jeho studie byly publikovány v časopise Proceedings of the National Academy of Science.

Levin dále uvedl, že k podobným výsledkům došli i kanadští vědci. Podle nich má injekčně podávaný vitamín C člověku navíc minimální vedlejší účinky.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…