Vitamín C pomáhá léčit rakovinu

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vitamín C, aplikovaný injekčně ve velkých dávkách, zpomaluje růst zhoubných nádorů. Předpokládá se, že tento nový objev prestižních amerických vědců bude mít zásadní vliv na úspěšný boj s rakovinou.

Doktor Linus Pauling, nositel Nobelovy ceny za chemii v roce 1954, přišel s myšlenkou, že vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, může být účinný v boji proti rakovině už v roce 1970.

Jeho názor tehdy vzbudil kontroverzní reakce a následný výzkum jeho domněnku popřel. Tehdy se ale tato látka užívala orálně.

Nový tým výzkumníků z amerického Národního zdravotního institutu aplikoval vitamín myším se třemi vysoce agresivními druhy nádorů - mozku, vaječníku a slinivky - pomocí injekcí tak, aby jeho koncentrace v organismu byla co nejvyšší.

Dr. Mark Levine, vedoucí výzkumu, oznámil, že vitamín C má u pokusných zvířat účinky, které slibují účinnou léčbu i u lidí.

"Domníváme se, že zvýšená koncentrace vitamínu C vytváří v těle peroxid vodíku, který ničí nádorové buňky, ale zdravým buňkám neškodí. Dosud nám ale není známo, jakým způsobem celý proces probíhá," vysvětluje Levine.
Výsledky jeho studie byly publikovány v časopise Proceedings of the National Academy of Science.

Levin dále uvedl, že k podobným výsledkům došli i kanadští vědci. Podle nich má injekčně podávaný vitamín C člověku navíc minimální vedlejší účinky.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Včera | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Včera | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…