Vitamín C pomáhá léčit rakovinu, zpomaluje zhoubné nádory

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vitamín C, aplikovaný injekčně ve velkých dávkách, zpomaluje růst zhoubných nádorů. Předpokládá se, že toto zjištění bude mít zásadní vliv na boj s rakovinou.



Už v roce 1970 přišel doktor Linus Pauling, nositel Nobelovy ceny za chemii v roce 1954, s myšlenkou, že vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, může být účinný v boji proti rakovině. Jeho názor tehdy vzbudil kontroverzní reakce a následný výzkum jeho domněnku popřel. Tehdy se ale tato látka užívala orálně.

Nový tým výzkumníků z amerického Národního zdravotního institutu aplikoval vitamín myším se třemi vysoce agresivními druhy nádorů - mozku, vaječníku a slinivky- pomocí injekcí tak, aby jeho koncentrace v organismu byla co nejvyšší.

Vedoucí výzkumu Dr. Mark Levine oznámil, že vitamín C má u pokusných zvířat účinky, které slibují účinnou léčbu i u lidí. "Domníváme se, že zvýšená koncentrace vitamínu C vytváří v těle peroxid vodíku, který ničí nádorové buňky, ale zdravým buňkám neškodí. Dosud nám ale není známo, jakým způsobem celý proces probíhá," vysvětluje Levine.

Výsledky jeho studie byly publikovány v časopise Proceedings of the National Academy of Science. Levine dále uvedl, že k podobným výsledkům došli i kanadští vědci. Podle nich má injekčně podávaný vitamín C na člověka minimální vedlejší účinky.




ČTĚTE TAKÉ:
Alzheimerova choroba ovlivní život celé rodiny






ČTĚTE TAKÉ:
Potravinové alergie: vadit může cokoliv kromě čisté vody

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Včera | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…