Vitamín C pomáhá léčit rakovinu, zpomaluje zhoubné nádory

Vitamín C pomáhá léčit rakovinu, zpomaluje zhoubné nádory

Vitamín C, aplikovaný injekčně ve velkých dávkách, zpomaluje růst zhoubných nádorů. Předpokládá se, že toto zjištění bude mít zásadní vliv na boj s rakovinou.

Už v roce 1970 přišel doktor Linus Pauling, nositel Nobelovy ceny za chemii v roce 1954, s myšlenkou, že vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, může být účinný v boji proti rakovině. Jeho názor tehdy vzbudil kontroverzní reakce a následný výzkum jeho domněnku popřel. Tehdy se ale tato látka užívala orálně.

Nový tým výzkumníků z amerického Národního zdravotního institutu aplikoval vitamín myším se třemi vysoce agresivními druhy nádorů - mozku, vaječníku a slinivky- pomocí injekcí tak, aby jeho koncentrace v organismu byla co nejvyšší.

Vedoucí výzkumu Dr. Mark Levine oznámil, že vitamín C má u pokusných zvířat účinky, které slibují účinnou léčbu i u lidí. "Domníváme se, že zvýšená koncentrace vitamínu C vytváří v těle peroxid vodíku, který ničí nádorové buňky, ale zdravým buňkám neškodí. Dosud nám ale není známo, jakým způsobem celý proces probíhá," vysvětluje Levine.

Výsledky jeho studie byly publikovány v časopise Proceedings of the National Academy of Science. Levine dále uvedl, že k podobným výsledkům došli i kanadští vědci. Podle nich má injekčně podávaný vitamín C na člověka minimální vedlejší účinky.

ČTĚTE TAKÉ:
Alzheimerova choroba ovlivní život celé rodiny

ČTĚTE TAKÉ:
Potravinové alergie: vadit může cokoliv kromě čisté vody

Doporučujeme

Články odjinud