Vitamin D snižuje riziko onemocnění chorobami srdce

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Umírněné pravidelné slunění a třeba také konzumace rybího tuku mohou být zvláště u osob středního a vyššího věku velmi důležité pro zachování dobrého zdraví. Osoby mající v těle dostatek vitaminu D totiž trpí méně chorobami srdce a diabetem a stíhá je tak méně často infarkt a mrtvice.



Podle lékařů z britské Warwick University je u osob s vysokou hladinou vitaminu D v krvi sníženo riziko rozvoje chorob oběhové soustavy o 43 procent. Odborníci z Warwicku se přitom opírají o data z 28 různých studií, v jejichž rámci bylo vyšetřeno téměř sto tisíc osob.

Vitamin D je přitom obsažen v celém spektru potravin včetně tučných ryb, tedy lososovi, tuňákovi a makrele. Významným zdrojem vitaminu je ale lidská kůže, kde vitamin vzniká fotochemickou reakcí po vystavení kůže paprskům UV záření.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…