Vitamin D snižuje riziko onemocnění chorobami srdce

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Umírněné pravidelné slunění a třeba také konzumace rybího tuku mohou být zvláště u osob středního a vyššího věku velmi důležité pro zachování dobrého zdraví. Osoby mající v těle dostatek vitaminu D totiž trpí méně chorobami srdce a diabetem a stíhá je tak méně často infarkt a mrtvice.



Podle lékařů z britské Warwick University je u osob s vysokou hladinou vitaminu D v krvi sníženo riziko rozvoje chorob oběhové soustavy o 43 procent. Odborníci z Warwicku se přitom opírají o data z 28 různých studií, v jejichž rámci bylo vyšetřeno téměř sto tisíc osob.

Vitamin D je přitom obsažen v celém spektru potravin včetně tučných ryb, tedy lososovi, tuňákovi a makrele. Významným zdrojem vitaminu je ale lidská kůže, kde vitamin vzniká fotochemickou reakcí po vystavení kůže paprskům UV záření.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…