Vitamin D snižuje riziko onemocnění chorobami srdce

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Umírněné pravidelné slunění a třeba také konzumace rybího tuku mohou být zvláště u osob středního a vyššího věku velmi důležité pro zachování dobrého zdraví. Osoby mající v těle dostatek vitaminu D totiž trpí méně chorobami srdce a diabetem a stíhá je tak méně často infarkt a mrtvice.



Podle lékařů z britské Warwick University je u osob s vysokou hladinou vitaminu D v krvi sníženo riziko rozvoje chorob oběhové soustavy o 43 procent. Odborníci z Warwicku se přitom opírají o data z 28 různých studií, v jejichž rámci bylo vyšetřeno téměř sto tisíc osob.

Vitamin D je přitom obsažen v celém spektru potravin včetně tučných ryb, tedy lososovi, tuňákovi a makrele. Významným zdrojem vitaminu je ale lidská kůže, kde vitamin vzniká fotochemickou reakcí po vystavení kůže paprskům UV záření.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…