Vitamin D snižuje riziko onemocnění chorobami srdce

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Umírněné pravidelné slunění a třeba také konzumace rybího tuku mohou být zvláště u osob středního a vyššího věku velmi důležité pro zachování dobrého zdraví. Osoby mající v těle dostatek vitaminu D totiž trpí méně chorobami srdce a diabetem a stíhá je tak méně často infarkt a mrtvice.



Podle lékařů z britské Warwick University je u osob s vysokou hladinou vitaminu D v krvi sníženo riziko rozvoje chorob oběhové soustavy o 43 procent. Odborníci z Warwicku se přitom opírají o data z 28 různých studií, v jejichž rámci bylo vyšetřeno téměř sto tisíc osob.

Vitamin D je přitom obsažen v celém spektru potravin včetně tučných ryb, tedy lososovi, tuňákovi a makrele. Významným zdrojem vitaminu je ale lidská kůže, kde vitamin vzniká fotochemickou reakcí po vystavení kůže paprskům UV záření.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Včera | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Včera | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…