Vitamíny E a C nesnižují riziko rakoviny

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vitamín E, ani vitamín C nijak nesnižují riziko rakoviny prostaty, ani jiných forem rakoviny. Vyplývá to z výsledků dvou rozsáhlých vědeckých studií britských odborníků.

Obě studie Cancer Research UK testovaly hypotézu, že tyto vitamíny pomáhají rakovině předcházet.

Ale ani studie u 35 533 mužů a téměř 15 000 lékařů neprokázala, že by užívání vitamínových doplňků nějak snižovalo riziko vzniku rakoviny.
Jak uvádí BBC, několik dřívějších studií naznačovalo, že vitamínové doplňky snižují riziko některých forem rakoviny tím, že zvyšují hladinu antioxidantů. Výsledky těchto studií ale nebyly zcela jednoznačné. Tyto dvě nejnovější studie dospěly k jasnějším výsledkům tím, že zahrnuly více dobrovolníků.

První studie sledovala přes 35 000 mužů, kteří brali buď prášky se stopovým množstvím selenia, vitamín E, obojí anebo placebo, které neobsahovalo žádné z těchto látek.

Po sedmi letech se ukázalo, že mezi různými skupinami dobrovolníků nebyly, co do výskytu rakoviny prostaty, žádné rozdíly.

Druhá studie sledovala účinek pravidelného braní vitamínu E a C na výskyt rakoviny u 14 641 lékařů. Po osmi letech se ukázalo, že vitamín C neměl žádný znatelný vliv na jejich zdraví a vitamín E nijak nesnižoval riziko ani rakoviny prostaty, ani jiných forem rakoviny.

"Tento nový výzkum ukazuje, že je velmi nepravděpodobné, že vitamínové doplňky mohou chránit muže proti rakovině prostaty. Vitamínové doplňky nemohou nahradit zdravou stravu a některé studie dokonce ukazují, že mohou riziko rakoviny zvyšovat," říká doktorka Jodie Moffatová z anglické organizace Cancer Research UK.

Recept, jak zajistit dostatečný přísun vitamínů a minerálů, je podle ní starý a jednoduchý. Jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…