Víte, co jsou čakry a jak je zharmonizovat?

Víte, co jsou čakry a jak je zharmonizovat?

Čakry jsou neviditelná centra energie. Podobají se trychtýřovitým květním kalichům, proto bývají znázorňovány jako lotosové květy s rozdílným počtem okvětních lístků. Odvádějí z těla škodlivou energii a následně se starají o přísun čisté energie. Čaker máme v těle hodně, ale my si dnes budeme povídat o základních sedmi…

Hlavní funkce čaker

  • vitalizovat tělo i duši
  • přenášet po těle energii
  • rozvinout intuici, sebeuvědomění, sebelásku i lásku ke všemu

Hlavní čakerní systém

1. Čakra – kořenová – múládhára

Symbol této čakry - základní opora, vědomí sebe sama

Barva této čakry - červená

Kde se tato čakra nachází? První čakra je v hrotu kostrče, mezi rozmnožovacími orgány a konečníkem, vyzařuje jako kdyby směrem k zemi.

Základní charakteristika první čakry První čakra souvisí s množství fyzické energie, uvědomění si sebe sama, bezpečí a vůlí žít. Jestliže často trpíme strachem, úzkostmi, pocity bezpráví, nejistoty z přežití a marnosti, máme oslabenou právě tuto kořenovou čakru.

2. Čakra – sexuální - svádhišthána

Symbol této čakry – sebeúcta

Barva této čakry – oranžová

Kde se tato čakra nachází? Leží nad stydkou kostí asi 2 – 3 prsty pod pupkem.

Základní charakteristika druhé čakry Jejím principem je prociťování hloubky vztahů k okolnímu světu. Její energie vnáší do života principy sebeúcty, tvořivosti, sdílení, rozmnožování a slastných prožitků. Jestliže často trpíme pocity zklamání, nudy, chtivosti, máme oslabenou právě tuto čakru.

3. Čakra – solar plexus – manipúra

Symbol této čakry – vědomí vlastní ceny

Barva této čakry – žlutá

Kde se tato čakra nachází? Dva až tři prsty nad pupkem ve středu těla.

Základní charakteristika třetí čakry Třetí čakra vnáší do našeho života projev vůle, opírající se o vědomí vlastní hodnoty a lásky k sobě. To souvisí s pochopením vlastní moci a převzetím odpovědnosti za své činy. Pokud často trpíme pocitem viny, který je příčinou potřeby zavděčit se ostatním, máme oslabenou právě tuto čakru.

4. Čakra – srdeční – anáhata

Symbol této čakry – láska k sobě

Barva této čakry – zelená

Kde se tato čakra nachází? Leží v rovině srdce ve středu prsní kosti.

Základní charakteristika čtvrté čakry Energie této čakry pomáhá nalézt lásku k sobě samému, k přijetí světa takového, jaká je, pomáhá odpouštět ve smyslu přijetí toho, co žijeme, bez soudů a podmínek. Posiluje schopnost empatie (vcítění se). Jestli trpíme často pocity žárlivost, nesnášenlivosti, nenávisti, zlosti, máme oslabenou právě tuto čakru.

5. Čakra – krční – višuddha

Symbol této čakry – sebevyjádření

Barva této čakry – světle modrá

Kde se tato čakra nachází? Leží těsně nad hrudní kostí, v dolní části krku. Souvisí s nervovou pletení hrtanu.

Základní charakteristika páté čakry Energie této čakry přináší do našeho života důvěru, sebevyjádření, seberealizaci, svobodu, schopnost přijímání změn, víru, komunikaci, schopnost naslouchat. Pokud trpíme pocity nedůvěry, obavy vyjadřovat své pocity, myšlenky a potřeby, máme tendence pomlouvat a odsuzovat a jsme často znechucení, máme oslabenou právě tuto čakru.

Klepněte pro větší obrázek

6. Čakra – čelní – třetí oko – ádžná

Symbol této čakry – zodpovědnost k sobě

Barva této čakry – indigová

Kde se tato čakra nachází? Leží jeden prst nad linií obočí ve středu čela.

Základní charakteristika šesté čakry Šestá čakra přináší do našeho života princip porozumění, převzetí zodpovědnosti sama za sebe, naslouchat své intuici, představivosti a vizím. Jestliže trpíme pocity zmatku, nepochopení a nedůvěry, máme oslabenou tuto čakru.

7. Čakra – korunní – sahasrára

Symbol této čakry – sebepoznání

Barva této čakry – bílá

Kde se tato čakra nachází? Tři prsty nad temenem hlavy.

Základní charakteristika sedmé čakry Sedmá čakra přináší do našeho života vědomí sebe sama, vlastní seberealizaci, uvědomění si obrovské hodnoty života a propojení se vším (přírodou, vesmírem, lidmi..). Jestliže trpíme pocity zoufalství, strachem z nepoznaného, bezvýchodností, osamění, máme oslabenou tuto čakru.

Křišťál, růženín a ametyst harmonizují čakry

Harmonizace těla i duše Když se cítíme přetažení, roztěkaní, unavení, můžeme se celkově uvolnit pomocí tzv. harmonizace. Pro tuto metodu potřebujeme 4 větší křišťály nebo růženíny či ametysty.

Jak na to? Pustíme si jemnou relaxační hudbu, lehneme si na záda, přikryjeme se a kameny rozložíme kolem svého těla, dva z každé strany asi 10 cm od hlavy a zbývající asi 10 cm od kotníků. Relaxujeme půl hodiny, můžeme klidně i usnout. Po této proceduře je nutné kameny dle výše uvedených postupů vyčistit.

Harmonizace čaker Harmonizace energetických bodů je velmi příjemnou a jemnou metodou, jak se uvolnit a následně celkově osvěžit. Jak na to? Na každou čakru si položíme jeden vyčištěný křišťál, růženín nebo ametyst o velikosti lískového oříšku a pak zhruba 5 minut odpočíváme (!ne déle, protože to bychom čakry zase přebili!). Po uplynutí této doby kameny sundáme, přikryjeme se a můžeme ještě relaxovat.

Čištění kamenů Kamínky potřebují pravidelnou očistu, tu můžeme provést několika způsoby:

  1. Kameny až po okraj zasypeme solí a necháme dvanáct hodin odpočívat. Po uplynutí této doby vyjmeme, otřeme a můžeme zase používat. Sůl už dále nepoužíváme, vysypeme ji do odpadu.
  2. Kamínky necháme po dobu pěti až deseti hodin prosvítit na přímém slunci.
  3. Kameny můžeme rovněž očistit pod tekoucí vodou například v síťovaném pytlíku v potůčku nebo v umyvadle pod tekoucí vodou po dobu dvou až tří hodin, což se nám ale může celkem prodražit.

Čištění bychom měli provádět jedenkrát týdně.

Při správném fungování čaker máme zdravé tělo i mysl.

Doporučujeme

Články odjinud