Víte, co kouříte? aneb Chemická továrna stále po ruce

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Cigaretový kouř je značně škodlivý pro všechny, kteří ho vdechují. Skoro každý ví, že obsahuje nikotin, dehet a oxid uhličitý a uhelnatý. To ovšem zdaleka není všechno. V cigaretě totiž lze nalézt i velmi překvapivé látky.

www.odvykani-koureni.cz



Pokud si myslíte, že cigareta je jen tabák a papír, jste na omylu. Při výrobě se do cigaret přidávají další látky, které mají zajistit, aby cigareta hořela rovnoměrně, popel držel pohromadě, dým dělal jemný proužek… Tato aditiva hoří také a přispívají ke vzniku různých škodlivin.

Oxidy dusíku – bič na astmatiky

Z oxidů dusíku je pro zdraví nejnebezpečnější oxid dusičitý (NO2). Dráždí sliznice očí a dýchacích cest, navíc se dostává velice snadno do krve. Způsobuje pálení očí, kašel a spolu s oxidem uhelnatým i bolesti hlavy, je zodpovědný za vyšší kazivost zubů a častější rýmy, kašel a záněty průdušek. Více citlivé k jeho účinkům jsou děti a astmatici.

Nitrosaminy – suverénní karcinogeny

Jsou asi nejškodlivější složkou cigaretového kouře. Zatímco v potravinách je jejich množství přísně kontrolováno, málokdo ví, že jsou i v cigaretovém kouři. Potravou jich denně získáme asi 1 mikrogram, s jednou vykouřenou krabičkou cigaret 17× více! Nitrosaminy se spolupodílí na vzniku nádorů plic a dalších orgánů.

Těžké kovy pro těžké problémy

Kromě kadmia se kuřáci pomalu tráví i sloučeninami niklu a radioaktivním poloniem. Tyto kovy se do tabáku dostávají z půdy a z hnojiv. Sloučeniny niklu se také podílejí na vzniku nádorů. Pro srovnání – v ovzduší průměrného českého města je asi 50 ng niklu na kubík vzduchu, z jediné cigarety se ho uvolní až 600 ng (záleží na místě, kde tabák vyrostl).

Toto je jen malý výlet mezi tisíce chemických látek z cigaretového kouře. Je třeba zdůraznit, že škodlivost kouře nekončí vydechnutím dýmu kuřákem. Dým hořící cigarety se šíří do okolí, kde působí na ostatní.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…