Víte, co kouříte? aneb Chemická továrna stále po ruce

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Cigaretový kouř je značně škodlivý pro všechny, kteří ho vdechují. Skoro každý ví, že obsahuje nikotin, dehet a oxid uhličitý a uhelnatý. To ovšem zdaleka není všechno. V cigaretě totiž lze nalézt i velmi překvapivé látky.

www.odvykani-koureni.cz



Pokud si myslíte, že cigareta je jen tabák a papír, jste na omylu. Při výrobě se do cigaret přidávají další látky, které mají zajistit, aby cigareta hořela rovnoměrně, popel držel pohromadě, dým dělal jemný proužek… Tato aditiva hoří také a přispívají ke vzniku různých škodlivin.

Oxidy dusíku – bič na astmatiky

Z oxidů dusíku je pro zdraví nejnebezpečnější oxid dusičitý (NO2). Dráždí sliznice očí a dýchacích cest, navíc se dostává velice snadno do krve. Způsobuje pálení očí, kašel a spolu s oxidem uhelnatým i bolesti hlavy, je zodpovědný za vyšší kazivost zubů a častější rýmy, kašel a záněty průdušek. Více citlivé k jeho účinkům jsou děti a astmatici.

Nitrosaminy – suverénní karcinogeny

Jsou asi nejškodlivější složkou cigaretového kouře. Zatímco v potravinách je jejich množství přísně kontrolováno, málokdo ví, že jsou i v cigaretovém kouři. Potravou jich denně získáme asi 1 mikrogram, s jednou vykouřenou krabičkou cigaret 17× více! Nitrosaminy se spolupodílí na vzniku nádorů plic a dalších orgánů.

Těžké kovy pro těžké problémy

Kromě kadmia se kuřáci pomalu tráví i sloučeninami niklu a radioaktivním poloniem. Tyto kovy se do tabáku dostávají z půdy a z hnojiv. Sloučeniny niklu se také podílejí na vzniku nádorů. Pro srovnání – v ovzduší průměrného českého města je asi 50 ng niklu na kubík vzduchu, z jediné cigarety se ho uvolní až 600 ng (záleží na místě, kde tabák vyrostl).

Toto je jen malý výlet mezi tisíce chemických látek z cigaretového kouře. Je třeba zdůraznit, že škodlivost kouře nekončí vydechnutím dýmu kuřákem. Dým hořící cigarety se šíří do okolí, kde působí na ostatní.

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…