Víte, co kouříte? aneb Chemická továrna stále po ruce

Víte, co kouříte? aneb Chemická továrna stále po ruce

Cigaretový kouř je značně škodlivý pro všechny, kteří ho vdechují. Skoro každý ví, že obsahuje nikotin, dehet a oxid uhličitý a uhelnatý. To ovšem zdaleka není všechno. V cigaretě totiž lze nalézt i velmi překvapivé látky.

www.odvykani-koureni.cz

Pokud si myslíte, že cigareta je jen tabák a papír, jste na omylu. Při výrobě se do cigaret přidávají další látky, které mají zajistit, aby cigareta hořela rovnoměrně, popel držel pohromadě, dým dělal jemný proužek… Tato aditiva hoří také a přispívají ke vzniku různých škodlivin.

Oxidy dusíku – bič na astmatiky

Z oxidů dusíku je pro zdraví nejnebezpečnější oxid dusičitý (NO2). Dráždí sliznice očí a dýchacích cest, navíc se dostává velice snadno do krve. Způsobuje pálení očí, kašel a spolu s oxidem uhelnatým i bolesti hlavy, je zodpovědný za vyšší kazivost zubů a častější rýmy, kašel a záněty průdušek. Více citlivé k jeho účinkům jsou děti a astmatici.

Nitrosaminy – suverénní karcinogeny

Jsou asi nejškodlivější složkou cigaretového kouře. Zatímco v potravinách je jejich množství přísně kontrolováno, málokdo ví, že jsou i v cigaretovém kouři. Potravou jich denně získáme asi 1 mikrogram, s jednou vykouřenou krabičkou cigaret 17× více! Nitrosaminy se spolupodílí na vzniku nádorů plic a dalších orgánů.

Těžké kovy pro těžké problémy

Kromě kadmia se kuřáci pomalu tráví i sloučeninami niklu a radioaktivním poloniem. Tyto kovy se do tabáku dostávají z půdy a z hnojiv. Sloučeniny niklu se také podílejí na vzniku nádorů. Pro srovnání – v ovzduší průměrného českého města je asi 50 ng niklu na kubík vzduchu, z jediné cigarety se ho uvolní až 600 ng (záleží na místě, kde tabák vyrostl).

Toto je jen malý výlet mezi tisíce chemických látek z cigaretového kouře. Je třeba zdůraznit, že škodlivost kouře nekončí vydechnutím dýmu kuřákem. Dým hořící cigarety se šíří do okolí, kde působí na ostatní.

Doporučujeme

Články odjinud