Víte, co vám dopoledne dodá energii?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Zdravý základ pro dopolední jídlo ve formě malé svačinky může každý zájemce dostat od pondělí 15. října ve 26 městech celé České republiky.

Zájemci se v rámci akce „Víte, co vám dopoledne dodá energii?“, pořádané společností Unilever, navíc dozvědí, že snídaně a dopolední svačina jsou nedílnou součástí správného stravovacího režimu a mají tvořit 25 % z celkového denního příjmu energie. Cílem akce společnosti Unilever je podpořit informovanost o zdravém stravování a zdravém životním stylu obyvatel České republiky.

„Dopolední jídlo je základním předpokladem zdravého stravování,“ říká Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Hlavním principem zdravého stravování je nejen vhodný výběr potravin, ale i rozvržení jídla do pravidelných dávek po celý den.V první části dne, tedy do oběda, bychom měli podle odborníků pokrýt
25 % denního energetického příjmu. Tělo potřebuje energii k dopoledním aktivitám
a organizmus nemůže pracovat „na dluh“ dlouhodobě. „Vhodné jsou méně tučné mléčné výrobky, přednost má celozrnné pečivo před bílým, rostlinné tuky před máslem a tavenými sýry (tj. tuky živočišnými). Uzeniny, tučné sýry, buchty a koláče jsou naprosto postradatelnou součástí stravy. Vhodné není také příliš sladké müsli, cornflakes jsou vhodnější v celozrnné
a nesladké variantě. Rozhodně by však v dopoledním menu neměly chybět zelenina
či ovoce,“ dodává Starnovská.

Doporučení odborníků známe všichni většinou dobře, ale zařadit je do běžného života bývá složitější. Nyní se nabízí možnost, jak poměrně přesně zhodnotit dopolední menu nejen co do obsahu sacharidů, tuků a bílkovin, ale také zjistit, zda dopolední menu svým energetickým obsahem skutečně pokryje doporučovaných 25 % celkového denního příjmu. Tento výpočet je proveden poměrem k doporučovanému dennímu množství*. Praktickým pomocníkem pro všechny může být nový interaktivní nástroj, který se jmenuje „Dopojídlometr“ (= dopolední jídlometr) a je k dispozici na webových stránkách www.zdravykorinek.cz. Jeho princip je jednoduchý: po zadání, co jste snědli (případně, co hodláte sníst) k snídani a k dopolední svačině, dojde k vyhodnocení vámi zadaných údajů a dozvíte se, jaké množství energie a jednotlivých živin (sacharidů, tuků a bílkovin) přijmete prostřednictvím svého dopolední menu. Tyto výsledky vám přehledně ilustrují koláčové grafy spolu s komentáři, zda je třeba něco vylepšit a jak.

„Dopojídlometr je zde proto, aby zájemcům umožnil a ulehčil sledování kalorické hodnoty dopoledního menu i jeho detailní složení. Teprve když budete mít možnost sledovat tyto hodnoty, sami uvidíte, jestli se skutečně stravujete zdravě a vyváženě a zda vám vaše snídaně i dopolední svačina dodávají dostatek potřebné energie,“ říká Lucie Kopecká ze společnosti Unilever, která tak do praxe uvádí svůj program „Vitalita“, jež má za úkol podporu a propagaci zdravého životního stylu.


“Abychom všem zájemcům ukázali v praxi nejen zdravý základ dopoledního menu ve formě čerstvého krajíce chleba, zdravého rostlinného tuku Rama a lahodného čaje Lipton, ale také názorně předvedli, které hodnoty Dopojídlomat vypočte, budeme „dopolední balíčky“ rozdávat od 15. do 18. října 2007 v 26 českých městech vždy od 06.00 hodin ráno. Podrobný seznam všech míst, kde můžete balíček obdržet, najdete na webových stránkách www.zdravykorinek.cz,“ upřesnila Kopecká.

Veškeré informace naleznete na www.zdravykorinek.cz

*GDA (doporučené denní množství) odpovídá doporučenému dennímu množství energie
ve výši 2000 kcal

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tohle musíte udělat dnes, abyste od pondělka celý týden hubnuli

Tohle musíte udělat dnes, abyste od pondělka celý týden hubnuli

Dnes | Je jasné, že pokud chceme zhubnout, je třeba hubnoucímu režimu uzpůsobit jídelníček a také se začít…

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Včera | Kuře se připravuje po celém světě na různé způsoby. Domluví se na něm rodiny, děti, kamarádi a…

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

27. 4. | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…