Víte, jak se při sportování zbavit načechraných tukových polštářků?

Víte, jak se při sportování zbavit načechraných tukových polštářků?

„Kde se spalují tuky? Ani v kostech, ani v mozku, ani v nehtech. Tuky se spalují v jednom jediném orgánu – ve svalech,“ dočtete se například v zajímavé publikaci „Žijme zdravě“ od německého lékaře a bývalého triatlonisty Urlicha Strunze.

Svaly mají samozřejmě mnoho funkcí, kromě základního poslání „hybatelů“ naší tělesnou schránkou, chrání svaly naše kosti a klouby před nepřiměřeným či nevhodným zatížením a jejich následnou bolestí. Intenzivnější pohyb svalů dokonce ovlivňuje ukládání vápníku v kostech a stimuluje náš imunitní systém. Svaly se též částečně postarají o hladký a svěží vzhled pokožky. Při sportu, popřípadě při jiné intenzivnější svalové práci, se snižuje hladina tuku a cholesterolu v krvi.

I lidské srdce je sval – dlužno podotknout, že sval extrémně namáhaný, kterému pohyb velice prospívá. Proč? Srdce pravidelně sportujícího jedince mívá nižší klidový puls, což je samozřejmě ekonomičtější, protože se v klidu méně namáhá.

Svaly jsou tedy životně důležité, zvláště chceme-li žít zdravě, být přiměřeně štíhlí a dlouho fit. Ale jak je to s tím tukem?

Rychle, středně nebo pomalu a pozvolna?

Důležitou informací pro všechny štíhlosti chtivé dámy je, že spalování tuků ve svalech má svá pravidla. Například při velice intenzivní svalové činnosti (např. sprint) se spalují zejména sacharidy. U středně namáhavých sportovních aktivit spalujeme sacharidy a tuky zhruba ve stejném poměru. Avšak při sportovní aktivitě, kdy sportujeme delší dobu, v pozvolném tempu a bez větší námahy a zadýchání (např. klidnější celodenní výlet na kole) spalujeme převážně tuky.

Doktor Strunz to ve své knize glosuje následovně: „Platí však, že čím intenzivnější je zátěž, tím méně tuku se spálí. Například při chůzi do schodů: zdoláte-li jeden schod za sekundu, spálíte 80 procent tuku a 20 procent sacharidů. Pokud budete brát 2 schody za sekundu, poměr se obrátí a ze svých boků spálíte pouze 20 procent tuku.“ Příklad je samozřejmě trochu zjednodušený a je potřeba dodat, že pohyb s velkou intenzitou svalové činnosti nás sice možná nezbaví tukových zásob, ale bude patrný na pevnosti našich svalů, což má také své výhody. Oba typy sportování (s velkou i malou intenzitou) jsou pro tělo prospěšné.

Pravidelnost = základ úspěchu

Organismus člověka pracujícího převážně duševně, využívá jako pohotový a rychlý zdroj energie zejména sacharidy. Avšak lidé pracující především fyzicky, mají své tělo nastavené tak, že je pro ně jako hlavním zdrojem energie tuk. Skvělé dle Strunze i dalších odborníků je, že tyto zákonitosti lze změnit! A není to zas až tak těžké, chce to jen vytrvalost a pevnou vůli. I přestože například začínající příležitostný běžec či cyklista spálí při svých občasných tréninkách málo tuku a více sacharidů, čím častěji a pravidelněji budete trénovat, tím víc se bude poměr sacharidů a tuků měnit.

Pravidelné sportování má ještě další benefit – pozvolna stoupá množství enzymů, které pomáhají odbourávat tuky!

Pozvolné tempo = sázka na jistotu

Pokud tedy chcete zatočit s tukovými zásobami, sportujte často, pravidelně, avšak v tzv. „pomalém“ tzv. aerobním pásmu. Tehdy má totiž organismus dostatek kyslíku a využívá jako zdroj energie převážně tuky. Doktor Strunz je v těchto souvislostech velkým propagátorem běhu. Ne sprintů, ne maratonů, ale pravidelného kondičního běhu v pomalejším tempu.

„Během 4 týdnů proměníte 70% svého svalstva v kamínka spalujícího tuky,“ tvrdí ve svých publikacích. Nicméně obdobné výsledky může mít třeba i pravidelná cyklistika a další sportovní aktivity. Zkrátka a dobře, bez pravidelného pohybu se tuku nezbavíme.

Doporučujeme

Články odjinud