Vláknina může kojence ohrozit cukrovkou

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Na obdobném výsledku svého bádání zabývajícího se výživou dětí v ranné fázi života se shodly dva výzkumné týmy na obou stranách Atlantiku. Několikaleté studie odborníků z Univerzity v Coloradu a Institutu pro výzkum diabetu v Mnichově potvrdily, že příliš časné nebo příliš pozdní krmení kojenců celulózou může vést k rozvoji cukrovky.

"Pokud kojenec dostane stravu bohatou na vlákninu nebo rýžové cereálie před čtvrtým měsícem věku, hrozí, že se u něj až pětkrát častěji rozvine autoimunní odpověď. Tato sebezničující reakce vlastního imunitního systému potom může poškodit Langerhansovy ostrůvky ve slinivce břišní, které produkují inzulín. Pokud není ostrůvkovými buňkami produkován inzulín, rozvíjí se u dotyčného jedince diabetes mellitus, onemocnění známé jako cukrovka," tvrdí američtí i němečtí odborníci.

Vědci na základě výsledků výzkumu doporučují začít dávat dětem vlákninu mezi čtvrtým a šestým měsícem věku. Zjistili totiž, že k rozvoji cukrovky může vést stejně tak předčasné krmení vlákninou před čtvrtým měsícem, jako podávání vlákniny až po sedmém měsíci od narození.

Na to, jakým způsobem mohou vláknina a rýžové cereálie poškozovat buňky Langerhansových ostrůvků, existují různá vysvětlení. Nejpravděpodobnější tvrdí, že před čtvrtým měsícem věku není imunitní systém dítěte připraven na lepek a reaguje na něj jako na cizorodou látku. Reakce však poškozuje také výše zmíněné buňky ve slinivce. V druhém případě, kdy se dítěti cereálie dávají příliš pozdě, hovoří vědci o náhlém přesycení. Po sedmém měsíci věku má dítě velký apetit a lepkem se přesycuje, takže imunitní systém opět začne reagovat nepřiměřeně. (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…