Vláknina může kojence ohrozit cukrovkou

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Na obdobném výsledku svého bádání zabývajícího se výživou dětí v ranné fázi života se shodly dva výzkumné týmy na obou stranách Atlantiku. Několikaleté studie odborníků z Univerzity v Coloradu a Institutu pro výzkum diabetu v Mnichově potvrdily, že příliš časné nebo příliš pozdní krmení kojenců celulózou může vést k rozvoji cukrovky.

"Pokud kojenec dostane stravu bohatou na vlákninu nebo rýžové cereálie před čtvrtým měsícem věku, hrozí, že se u něj až pětkrát častěji rozvine autoimunní odpověď. Tato sebezničující reakce vlastního imunitního systému potom může poškodit Langerhansovy ostrůvky ve slinivce břišní, které produkují inzulín. Pokud není ostrůvkovými buňkami produkován inzulín, rozvíjí se u dotyčného jedince diabetes mellitus, onemocnění známé jako cukrovka," tvrdí američtí i němečtí odborníci.

Vědci na základě výsledků výzkumu doporučují začít dávat dětem vlákninu mezi čtvrtým a šestým měsícem věku. Zjistili totiž, že k rozvoji cukrovky může vést stejně tak předčasné krmení vlákninou před čtvrtým měsícem, jako podávání vlákniny až po sedmém měsíci od narození.

Na to, jakým způsobem mohou vláknina a rýžové cereálie poškozovat buňky Langerhansových ostrůvků, existují různá vysvětlení. Nejpravděpodobnější tvrdí, že před čtvrtým měsícem věku není imunitní systém dítěte připraven na lepek a reaguje na něj jako na cizorodou látku. Reakce však poškozuje také výše zmíněné buňky ve slinivce. V druhém případě, kdy se dítěti cereálie dávají příliš pozdě, hovoří vědci o náhlém přesycení. Po sedmém měsíci věku má dítě velký apetit a lepkem se přesycuje, takže imunitní systém opět začne reagovat nepřiměřeně. (Plus)

Další články z rubriky

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Včera | Někdy stačí pár jednoduchých věcí změnit, aby se nám začalo žít lépe, radostněji a lehčeji. Které…

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

29. 3. | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…