Vláknina. V čem všem nám prospívá?

Vláknina. V čem všem nám prospívá?

Víte, jak moc je pro náš organismus důležitá vláknina? Že ne? Tak si o ní dneska něco povíme…

Co je to ta vláknina?

Vlákninu tvoří především polysacharidy. Které jsou součástí rostlin a nejsou štěpeny na enzymy našeho zažívacího ústrojí. Patří sem celulóza, hemicelulóza, pektin, vosky a pryskyřice. Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, ale hraje zásadní úlohu v udržování pevného zdraví.

Jak dělíme vlákninu?

Vlákninu můžeme rozdělit na nerozpustnou a rozpustnou.

Nerozpustná vláknina je obsažena v obilninách a zrnech. Skládá se z různých složek buněčných stěn a z ligninů, což jsou přírodní pojiva dřevnatých rostlin, které na sebe vážou tekutinu, ale nebobtnaní. Zažívacím traktem procházejí nestrávené, poněvadž nemohou být vstřebány ani rozštěpeny enzymy lidského těla.

Rozpustná vláknina je součástí ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin, ovsa. Je tvořena složkami rostlinných buněk a buněčných stěn, které bobtnají ve vodě. Účinkem bakterií v tlustém střevě se štěpí na jednodušší složky. Typem rozpustné vlákniny jsou i drobounká semínka jitrocele blešníkového neboli psyllium.

Léčivé účinky vlákniny

Vláknina svým sytivým účinkem potlačuje chuť k jídlu, zvyšuje pocit sytosti a napomáhá pravidelnému vyprazňování střev. Dále na sebe váže toxické látky a vyvádí je z těla ven. Podporuje i množení s růst užitečných bakterií v trávenině tlustého střeva. Potraviny bohaté na vlákninu jsou zároveň cenným zdrojem vitaminů, minerálních látek, rostlinných bílkovin.

Co způsobuje nedostatek vlákniny?

Málo vlákniny v organismu může vést k zažívacím potížím, srdečních chorobám, hemoroidům, cukrovce i rakovině.

Vlákninu najdeme především v těchto potravinách:

  1. ovoce a zelenina
  1. luštěniny, rýže natural, pohanka, kroupy, jáhly, tmavá mouka
  1. všechny druhy vloček z obilných zrn

Obilná vláknina

V obilninách je prakticky veškerá vláknina tvořena celulózou a hemicelulózou v povrchové vrstvě. Při zpracování obilí na bílou mouku je vláknina odstraňovány jako otruby. V otrubách je podíl vlákniny kolem 30 %. Pro představu – ve kvalitním celozrnném chlebu je zhruba 9 % vlákniny, kdež to v bílém chlebu tvoří vláknina necelá 3%.

Ovocná vláknina – pektin

Ovoce obsahuje pektin, což je druh rozpustné vlákniny, která omezuje styk s toxickými látkami a váže na sebe některé škodlivé látky. Dále přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Zpomaluje resorpci sacharidů, zmírňuje křivku hladiny krevního cukru po přísunu jídla. Snižuje celkový energetický příjem a naopak, zvyšuje ztrátu nadbytečného energetického příjmu stolicí.

Vláknina z lněných semínek

Lněná semínka jsou také cenným zdroji vlákniny, vážou na sebe tekutiny, proto je musíme dostatečně zapíjet. Len obsahuje i rostlinné estrogeny známé jako lignany. Ty jsou spojovány se snižováním rizika rakoviny prsu a ženských orgánů.

Na zácpu platí tento šejk

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci lněného semene, 0,5 litru vlažné vody

Postup: Ráno semínko přelijeme půl litrem vlažné vody a vše necháme do večera odpočívat. Večer kolem 18 hodiny celou sklenici vypijeme a ráno je úspěch zaručen!

Na průjem zase tento recept

Potřebujeme: 1 lžíci lněného semínka, 2 dl vlažné vody

Postup: Semínko zapijeme vlažnou vodou. Tento postup provádíme 3 – 5 x denně.

Vláknina ze semínek jitrocele blešníkového

Jitrocel blešníkový pomáhá regulovat funkci tlustého střeva u lidí se zácpou, průjmem, hemoroidy či syndromem dráždivého tračníku. Jelikož tato léčivka vstřebává vodu, musíme ji vždy užívat s velkým množstvím tekutiny.

Doporučujeme

Články odjinud