Vliv barev na psychiku: Které léčí a které mohou uškodit?

Vliv barev na psychiku: Které léčí a které mohou uškodit?

Víte, že můžeme pomocí barev ovlivňovat emoce a dokonce se i léčit? Co je to vlastně colorterapie?

Colorterapie je léčba vibracemi barev. Barvy totiž dokážou ovlivňovat naše emoce, nálady, funkce orgánů, koncentraci, odpočinek či vnímání teploty. Tato technika má dlouholetou tradici a výborně se doplňuje s fytoterapií (léčbou pomocí bylin), aromaterapií (léčbou vůněmi rostlin), homeopatií, hydroterapií i psychoterapií.

Jak vnímají barvy novorozenci?

Dítě se nerodí se schopností vidět barevně. Té se postupně učí a získává ji v přesně stanoveném pořádku. Novorozenec vnímá jen červenou, oranžovou, žlutou a zelenou barvu. Postupně se k nim přidává fialová, modrá atd. Vědci to vysvětlují odlišnou vlnovou délkou paprsků slunečního spektra.

Barevnost oblečení a psychika

Vědecké výzkumy potvrdily, že prostřednictvím barev vysíláme zprávy do vnitřního i vnějšího světa – ať už záměrně či nevědomky. Co o nás barvy vlastně prozrazují? Obvykle si vybíráme takové, které máme rádi, protože s námi nějak souzní, vyjadřují to, jak se cítíme, jací jsme, čeho si na sobě ceníme. Jindy si vybíráme barvy, které nás doplňují, cítíme se s nimi úplnější. Často představují i kvality, které bychom v sobě chtěli objevit. Když se do takové barvy oblečeme, cítíme se cennější a přitažlivější.

Švýcarský psychiatr Carl Gustav Jung zjistil, že extroverti dávají přednost teplým barvám (červené, žluté, oranžové), kdežto introverti mívají v oblibě studené (modrá, zelená).

Barevné spektrum

Barvy dělíme do tří skupin:

1. Uklidňující – těm se také říká ženské a patří sem zelená, modrá a fialová. 2. Povzbuzující – těm se říká mužské, jsou to červená a oranžová. 3. Neutrální – to je žlutá barva, která zaujímá prostřední pozici a vyrovnává oba protiklady.

Léčivé barevné světlo – harmonie duše i těla

Colorterapii můžeme aplikovat i pomocí barevných žárovek. Barevné světlo je vhodné na sebe nechat působit například při relaxaci, práci, četbě či koukání na filmy. Při studiu, četbě či kancelářské práci se hodí světlo oranžové či žluté (dodává energii), fialové či modré světlo (uklidňuje) přijde vhod při relaxacích či meditacích, zelená (léčí) se hodí k televizi, červená zase při intimních chvílích. Vždy je třeba dbát na to, abychom světlo vycházející ze žárovky vnímali blahodárně. Při výběru barvy i délky ozařování je třeba se řídit svojí intuicí, citem…

Jednotlivé barvy a jejich účinky na naše zdraví

Modrá

Modrá je barvou klidu, harmonie a nekonečna. Zklidňuje, ale zároveň pomáhá zvýšit koncentraci.

Tato barva posiluje životní sílu, přináší klid a mír. Modrá je vhodná při alergiích, astmatu, tiší bolest a celkově zklidňuje.

Fialová

Fialová je barvou tajemna, záhad a mysterií. Působí na nevědomí, dodává tak hluboké uvolnění, duchovní sílu a poznání. Tato barva posiluje každou relaxaci či meditaci.

Fialová je barvou klidu a vnitřního míru. Pomáhá posilovat city a intuici, hluboce uvolňuje a uklidňuje. Fialová barva je vhodná pro jedince trpící neklidem, nervozitou, smutkem či strachem.

Červená

Červená je barvou slunce, ohně, života, srdce, lásky, ale také zlosti a vzteku. Dodává člověku energii, elán, aktivitu, uvolňuje potlačené emoce a probouzí sexualitu.

Červená je velmi provokativní, dokáže zrychlit dech, tep i krevní tlak. Vyvolává nárůst pracovní aktivity i chuti k jídlu. Tato barva povzbuzuje všechny smysly, tedy i pohlavní potenci. Hodí se při léčbě depresí a melancholie.

Růžová

je barvou něhy, nevinnosti, spokojenosti, klidu a lásky. Harmonizuje, pomáhá rozvíjet spolupráci a kolektivní pospolitost.

Tato barva pomáhá zjemňovat a harmonizovat negativní emoce, myšlenky a životní postoje. U žen je vhodná při léčbě traumat z dětství v kombinaci s psychoterapií a homeopatií.

Žlutá

Tato barva je nejsvětlejší ze všech sytých pestrých barev. Je teplá, prozařující až svítivá. Žlutá působí velmi blahodárně na všechny smysly, zlepšuje náladu, svěžest, kreativitu, je velmi optimistická.

Žlutá pomáhá uvolňovat pozitivní energii, působí na intelekt, koncentraci, dodává životní jiskru a elán. Rovněž harmonizuje vnitřní orgány – žlučník a slinivku.

Oranžová

Oranžová je barvou radosti, úspěchu, spokojenosti, kreativity. Oranžová patří mezi nejoblíbenější barvy.

Oranžová barva je úžasným pomocníkem při léčbě traumat, závislostí, dlouhotrvajícího smutku. Pomáhá člověku najít opět vnitřní klid, radost a sílu, jít dál.

Zelená

Zelená je barva přírody a zdraví. Symbolizuje rovnováhu, harmonii a klid. Tato barva také dodává sebevědomí, proto je vhodná pro jedince, kteří mají problém s nerozhodností.

Tato barva má uklidňující účinek na tu část mozku, která kontroluje a koordinuje pohybové funkce, normalizuje krevní a oční tlak a zvyšuje bystrost zraku. Zelená také posiluje vyčerpané nervy, zklidňuje a dodává novou energii. Její účinek je i relaxační.

Bílá

Bílá je barvou světla, symbolem čistoty, nevinnosti, věčnosti, moudrosti. Prozrazuje citlivost, smysl pro čistotu a pořádek. Bílá je také barvou začátku života, ale i konce.

Bílá je barvou nového začátku. Pomáhá osvětlovat a pročišťovat. Rozveseluje mysl a usnadňuje hluboké změny, a tak nám může pomoci vidět a vnímat věci v novém, jasnějším světle.

Černá

Černá je barva nejtemnější, vážná, pevná, těžká. Obvykle představuje temnotu, zlo, prázdnotu, smutek, smrt. Ve světě má tato barva i jinou tvář. Ve východních zemích je barvou plodnosti. Černá je tam barvou úrodné půdy, tma zase místem vznikání a klíčení. Kabala ji vnímá jako symbol královské moci a porozumění pocitům.

Černá dokáže působit nejdepresivněji ze všech ostatních barev a odstínů. V mnoha lidech vzbuzuje pocity strachu a úzkosti. Obvykle zabraňuje proudění energie. Nemocní a lidé trpící proměnlivými náladami či psychickými potížemi by se jí měli vyhýbat.

Doporučujeme

Články odjinud