Vše, co jste nevěděli o malinách

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Plody malin jsou chutné, obsahují velké množství vitaminů, odvar z listů maliníku má výrazné protizánětlivé účinky. Jak maliny využít v kuchyni, při péči o pleť i na zlepšení zdravotních problémů se dozvíte v našem článku...

Vše, co jste nevěděli o malinách
  • V Čechách byl maliník jako zahradní rostlina pěstován už v 16. století. Dnes se díky dlouhodobému šlechtění můžeme těšit nejen z divokých malin (které nasbíráme v lese a oproti těm zahradním se vyznačují mnohem intenzivnější chutí a vůní), ale také ze zahradních, hrajících barvami od bílých přes žluté, oranžové a růžové až po ty v mnoha odstínech červené po temně fialovou, různých velikostí i chutí.
  • Karmínově zbarvené plody jsou nabité vitaminy – zejména C a B, provitaminem A, organickými kyselinami a antioxidanty.
  • Maliny v čerstvé, zmražené i kompotované podobě i produkty z nich jsou účinné při horečnatých onemocněních, mezi něž patří třeba zánět průdušek nebo revma. Stojí v pevném šiku také proti řadě virů.
  • Léčivé účinky však nemají jen plody maliníku, ale také jeho listy. Hořký čaj z nich připravený má díky vysokému obsahu taninů (10–15 %) stahující účinky a pomáhá při střevních zánětech. Jako kloktadlo léčí rovněž záněty v dutině ústní. V lidovém léčitelství se list maliníku používá i k hojení ran, tlumení kolik nebo nemocí horních cest dýchacích.
  • Při samoléčbě čajem z listů maliníku však buďte obezřetní. Jako každá přírodní droga má i tanin negativní účinky. Může snižovat vstřebávání minerálů, například vápníku, železa a hořčíku ze stravy, narušeno může být i vstřebávání řady běžně užívaných léků, jako jsou sedativa a antidepresiva.
  • Ti, kteří v sezoně rádi a hojně mlsají čerstvé plody maliníku, pocítí jejich blahodárný účinek také na kvalitě pleti, nehtů, zubů a vlasů. Maliny totiž obsahují enzym biotin, který se podílí na látkové výměně cukrů, tuků i bílkovin a je nezbytný pro dobrý stav pokožky.
  • Když si na pleť dáte masku z rozmačkaných malin, nejenže vám ji krásně vyživí a hydratuje, ale poslouží také jako přírodní peeling. Olej lisovaný z malinových semínek je bohatý na vitamin E, omega-3 mastné kyseliny a umí ochránit vaši pleť před škodlivými účinky slunečního záření.
  • Další dobrou zprávou je, že maliny snižují cholesterol v krvi a pomáhají při redukci váhy. Přestože jsou sladké, mají minimum kalorií a samozřejmě žádný tuk.
  • Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají bohatou úrodu tohoto voňavého letního drobného ovoce (nebo jste jeho pilnými sběrači v lese), proměňte ho třeba v lahodný sirup či marmeládu. Při její výrobě jen počítejte s tím, že maliny mají míň pektinu než třeba rybíz, a proto je ho do marmelády třeba při vaření dodat. Můžete si ale vzít na pomoc třeba zmiňovaný rybíz – marmeláda připravená půl na půl z malin a rybízu krásně želíruje a v chuti hrají maliny jednoznačný prim.

TIP:

Čaj z listů proti průjmu:

1-2 čajové lžičky nadrobno nakrájených listů maliníku přelijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.

Malinová šťáva připravená zastudena:

Čerstvé maliny zalijte převařenou vychladlou vodou s kyselinou citronovou tak, aby byly ponořeny pod hladinou, a nechte je 24 hodin macerovat. Pak je nechte přes plátno vykapat do jiné nádoby - kolik litrů šťávy získáte, s tolika kilogramy cukru ji míchejte tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Dobře uzavřete a skladujte na chladném místě. Věřte, že tato chutná medicína vám přijde ve chřipkovém období opravdu vhod.

Video o pěstování malin najdete zde:

Zdroj: www.youtube.cz

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Dnes | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Dnes | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…