Všeho s mírou platí i pro alkohol

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Příliš velké množství alkoholu, konzumovaného ve středním věku, snižuje ve stáří duševní schopnosti lidského jedince. Na druhé straně, jak zjistil švédsko-finský tým vědců, obdobné účinky má i naprostá abstinence.

K tomuto závěru dospěli badatelé ze stockholmského Karolinska-Institutu na základě výzkumu, jehož se v první fázi zúčastnilo na tisíc dobrovolníků, jimž bylo v polovině sedmdesátých let kolem 48 let.

Přestože se výzkum orientoval především na téma Stáří a demence, řeč přišla také na vztah k víceprocentním nápojům. Sledované osoby pak byly rozděleny do tří kategorií: na abstinenty, příležitostné pijany a pravidelné konzumenty.
O dvacet let později se vědci a stejná skupina dotazovaných sešli znovu. Tentokrát stály v popředí zájmu tazatelů zdravotní stav a potřeba lékařské péče. Ze získaných dat, jež byly zveřejněny v časopise British Medical Journal, vyplynulo, že zvýšené riziko duševního uvadání ve stáří se zřetelně projevilo jak u těch, kteří nadmíru holdovali alkoholu, tak i u skupiny lidí, kteří se jej odmítali byť jen dotknout.

Pokud jde o psychickou svěžest, nejlépe si vedli ti účastníci výzkumu, kteří se napili maximálně jednou do měsíce. U nich se ztráta duševní formy snížila zhruba na polovinu.

Požívání alkoholu však podle zjištěných poznatků nijak neovlivňuje vznik Alzheimerovy choroby. Pouze u těch, kteří mají k tomuto onemocnění dědičné dispozice, se riziko přímo úměrně zvyšuje s množstvím přijímaného opojného moku.
Proč však alkohol sehrává ve stáří víceméně pozitivní roli, se vědcům nepodařilo odhalit. Pouze soudí, že jde o pokračující projev určitých životních poměrů, na něž si dotyčný jedinec zvykl během pozemské pouti a jenž se v něm i nadále příznivě odráží.

"Na žádný pád však nechceme lidi navádět k tomu, aby alkoholu začali na stará kolena více holdovat v domnění, že se tak uchrání před stařeckou demencí. To by byli sami proti sobě," varuje Tiia Anttila, vedoucí výzkumného týmu. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…