Vůně odhalují schizofreniky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Dlouhá sezení u psychiatrů se prý brzy stanou minulostí. Australští vědci totiž přišli na jednoduchou metodu, která může pomoci diagnostikovat schizofrenii už v jejím raném stadiu. Údajně k tomu stačí vůně pomeranče a tabákového kouře.

Tvrdí to alespoň melbournský lékař Warrick Brewer, který na základě dlouholetého zkoumání četných pacientů dospěl k závěru, že právě lidé, trpící takzvaným rozdvojením osobnosti, mají změněnou schopnost vnímat a hodnotit vůně. A to již v počáteční fázi duševního onemocnění.

V jejich mozkových strukturách, které odpovídají na čichové podněty, totiž dochází k zásadním změnám, jež se zcela vymykají běžným zvyklostem. Například vůni pomeranče považují za zápach připálené pizzy, tabákový kouř jim zase připomíná mentolové esence nejčastěji konzumované žvýkačky.

O významu Brewerových zjištění svědčí fakt, že jeho práci, kterou otiskl prestižní časopis American Journal of Psychiatry, přijali za svou psychiatři v mnoha zemích. Pochvalně se o ní zmínil i londýnský profesor Philips McGuire, který zkonstatoval, že jde o postup, který se na rozdíl od jiných obejde bez vysokých finančních nároků.

"Výsledky jsou velmi slibné. Vypadá to šíleně, ale dává to smysl. Část mozku, která odpovídá za zpracovávání čichových vjemů, je spojená s tou částí mozku, která má co do činění se schizofrenií. Jiné metody identifikace jsou velmi nákladné," soudí profesor Philip McGuire z londýnského Psychiatrického institutu.

Navíc může tato metoda účinně přispět k brzkému odhalení počátků choroby, která se i dnes mnohdy vymyká z rukou lékařů a svými projevy děsí pacientovy nejbližší. Nemluvě o tom, že před jejím definitivním rozvinutím jí budou moci lékaři snáze čelit a včas zahájit odpovídající léčbu. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Včera | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…