Vůně odhalují schizofreniky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Dlouhá sezení u psychiatrů se prý brzy stanou minulostí. Australští vědci totiž přišli na jednoduchou metodu, která může pomoci diagnostikovat schizofrenii už v jejím raném stadiu. Údajně k tomu stačí vůně pomeranče a tabákového kouře.

Tvrdí to alespoň melbournský lékař Warrick Brewer, který na základě dlouholetého zkoumání četných pacientů dospěl k závěru, že právě lidé, trpící takzvaným rozdvojením osobnosti, mají změněnou schopnost vnímat a hodnotit vůně. A to již v počáteční fázi duševního onemocnění.

V jejich mozkových strukturách, které odpovídají na čichové podněty, totiž dochází k zásadním změnám, jež se zcela vymykají běžným zvyklostem. Například vůni pomeranče považují za zápach připálené pizzy, tabákový kouř jim zase připomíná mentolové esence nejčastěji konzumované žvýkačky.

O významu Brewerových zjištění svědčí fakt, že jeho práci, kterou otiskl prestižní časopis American Journal of Psychiatry, přijali za svou psychiatři v mnoha zemích. Pochvalně se o ní zmínil i londýnský profesor Philips McGuire, který zkonstatoval, že jde o postup, který se na rozdíl od jiných obejde bez vysokých finančních nároků.

"Výsledky jsou velmi slibné. Vypadá to šíleně, ale dává to smysl. Část mozku, která odpovídá za zpracovávání čichových vjemů, je spojená s tou částí mozku, která má co do činění se schizofrenií. Jiné metody identifikace jsou velmi nákladné," soudí profesor Philip McGuire z londýnského Psychiatrického institutu.

Navíc může tato metoda účinně přispět k brzkému odhalení počátků choroby, která se i dnes mnohdy vymyká z rukou lékařů a svými projevy děsí pacientovy nejbližší. Nemluvě o tom, že před jejím definitivním rozvinutím jí budou moci lékaři snáze čelit a včas zahájit odpovídající léčbu. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…