Vůně odhalují schizofreniky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Dlouhá sezení u psychiatrů se prý brzy stanou minulostí. Australští vědci totiž přišli na jednoduchou metodu, která může pomoci diagnostikovat schizofrenii už v jejím raném stadiu. Údajně k tomu stačí vůně pomeranče a tabákového kouře.

Tvrdí to alespoň melbournský lékař Warrick Brewer, který na základě dlouholetého zkoumání četných pacientů dospěl k závěru, že právě lidé, trpící takzvaným rozdvojením osobnosti, mají změněnou schopnost vnímat a hodnotit vůně. A to již v počáteční fázi duševního onemocnění.

V jejich mozkových strukturách, které odpovídají na čichové podněty, totiž dochází k zásadním změnám, jež se zcela vymykají běžným zvyklostem. Například vůni pomeranče považují za zápach připálené pizzy, tabákový kouř jim zase připomíná mentolové esence nejčastěji konzumované žvýkačky.

O významu Brewerových zjištění svědčí fakt, že jeho práci, kterou otiskl prestižní časopis American Journal of Psychiatry, přijali za svou psychiatři v mnoha zemích. Pochvalně se o ní zmínil i londýnský profesor Philips McGuire, který zkonstatoval, že jde o postup, který se na rozdíl od jiných obejde bez vysokých finančních nároků.

"Výsledky jsou velmi slibné. Vypadá to šíleně, ale dává to smysl. Část mozku, která odpovídá za zpracovávání čichových vjemů, je spojená s tou částí mozku, která má co do činění se schizofrenií. Jiné metody identifikace jsou velmi nákladné," soudí profesor Philip McGuire z londýnského Psychiatrického institutu.

Navíc může tato metoda účinně přispět k brzkému odhalení počátků choroby, která se i dnes mnohdy vymyká z rukou lékařů a svými projevy děsí pacientovy nejbližší. Nemluvě o tom, že před jejím definitivním rozvinutím jí budou moci lékaři snáze čelit a včas zahájit odpovídající léčbu. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…