Vy neznáte Ježíšovu dietu? Po Vánocích se vám bude možná hodit!

Vy neznáte Ježíšovu dietu? Po Vánocích se vám bude možná hodit!

Ježíš byl bezesporu mimořádnou osobností, kupodivu však nejedl žádné mimořádné věci, ale naopak se s velkou pravděpodobností stravoval zcela jednoduše.

Malý Ježíšek v nuzném betlémě se každoročně stává němým svědkem vánočního hodování, které v našich zeměpisných šířkách nabývá nebývalých rozměrů (a my mnohdy také). Leckdy naše hodování zajde během pár dní tak daleko, že úderem silvestrovské půlnoci raději začneme s naplňováním novoročního předsevzetí ve znamení drastických a ultraúčinných diet, které však nemívají dlouhé trvání, natož trvalý efekt. Tzv. Ježíšova dieta však rozhodně nepatří mezi diety drastické, naopak se jeví docela rozumně…

Požehnaná dieta připomíná středomořskou kuchyni

Autorem svérázné diety je floridský lékař a autor desítek knih o lidském zdraví Dr. Don Colbert, ostatně dvě knihy věnoval přímo tzv. Ježíšově dietě. Pan Colbert jako praktikující křesťan dospěl k názoru, že osobnost, jakou byl Ježíš, by rozhodně nekonzumovala nic, co by tělu, které je v Bibli na mnoha místech nazýváno chrámem Ducha svatého, škodilo.

A tak se doktor Colbert ponořil do studia Bible a pokusil se sestavit pravděpodobný Ježíšův jídelníček. Výsledný výčet doporučených a zakázaných potravin velmi nápadně připomíná tzv. středomořskou kuchyni.

Spasitelovo menu: Ryby, tmavých chléb, datle a víno!

Tzv. středomořská kuchyně je mnoha odborníky doporučována jako jeden z nejlepších výživových stylů, který svým vyznavačům prodlouží život a „požehná“ jejich zdraví i postavě. Ale vraťme se k Ježíšovi, přesněji k tomu, co dle doktora Colberta jedl. Jeho strava byla prý založena na konzumaci čerstvých, nijak složitě neupravovaných potravin; ryb, celozrnného chleba (samozřejmě vypadal jinak, než ten náš), oliv, olivového oleje, datlí, fíků, ale i červeného vína či moštu.

Tzv. červené maso (hlavně skopové a kozí) se konzumovalo velmi výjimečně, a kupříkladu vepřové maso se v souladu s židovskými zákony nejedlo vůbec. Pokud Ježíš mlsal sladkosti, o sladkou chuť se postaral nejčastěji med a datlový sirup. V pokrmech samozřejmě nechyběla vypěstovaná zelenina a ovoce, ořechy, semínka a luštěniny, zvláště cizrna, fazole a čočka. Běžný pitný režim byl prý jednoduchý – obyčejná voda, občas „říznutá“ červeným vínem nebo moštem. A vida, už se nám rýsuje zajímavý jídelníček!

Spasitel jedl zdravé tuky

Výčet uvedených potravin se jeví i „odbornému oku“ jako velmi rozumný. Tuky jsou v něm zastoupeny v ořeších, semenech, rybách a olivovém oleji – tedy výhradně ty zdravé, všeobecně doporučované, s obsahem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Potraviny jsou bez „Éček“, tun bílého cukru, soli a přísad. Zelenina, ovoce, luštěniny a obilniny přinášejí hodnotné vitamíny, minerály a vlákninu. Plnohodnotné bílkoviny najdeme v rybách. Na bílkoviny jsou bohaté ale i luštěniny. A o zdravotním přínose červeného vína bylo už napsáno více slov, než je v Bibli. Možná si ale říkáte, kde je kravské mléko a mléčné výrobky? Ty si ale Ježíš s výjimkou občasného doušku kozího nebo ovčího mléka nejspíše příliš nevychutnával.

Ježíš nechodil do „fitka“, Ježíš totiž chodil!

Aby byla vyvážená dieta pana Colberta komplexní, nesmí chybět doporučení ohledně fyzického pohybu! Ježíš byl pravděpodobně tesařem, pracoval fyzicky, a v době, kdy začal kázat, nachodil pěšky stovky kilometrů. V případě, že bychom se v uvedeném ohledu vydali v jeho stopách, jistě shodíme nějaké to kilo, prospějeme svému zdraví i fyzické kondici. Aleluja!

Doporučujeme

Články odjinud