Výfukové plyny vyvolávají alergie

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Značný podíl na rostoucím počtu alergických onemocnění a astmatických záchvatů mezi populací v průmyslově vyspělých zemích mají výfukové plyny.

Výzkumy odborníků z Technické univerzity v Mnichově naznačují, že směs kysličníku uhličitého a ozónu, charakteristická pro ovzduší automobily zamořených velkoměst, mění strukturu bílkovin. Jejich takřečená nitrace zřejmě zvyšuje přecitlivělost organismu na pylová zrnka a dokáže zmutovat jinak bezvýznamné proteiny na alergeny.

Podle této teorie by tedy okamžik, kdy automobily začnou masově používat alternativní, například elektrický pohon, mohl znamenat výrazné zlepšení zdravotního stavu městských obyvatel. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…