Vyrobte si doma vitamíny, které chutnají

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

V současné době je na našem trhu k dostání celá řada vitamínových prostředků, které ale často hluboko zasahují do naší peněženky. Vitamíny si můžeme ovšem vyrobit i doma. 

Vyrobte si doma vitamíny, které chutnají


V současné době je na našem trhu k dostání celá řada vitamínových
prostředků, které ale často hluboko zasahují do naší peněženky. Vitamíny
si můžeme ovšem vyrobit i doma. 


Levnější a všem dostupnou variantou jsou naklíčená semena, která jsou
jednou z nejbohatších forem potravy. Obsahují vysoké procento proteinů, např.
sezamová semena obsahují 20% a dýňová semena 30% proteinů. Mimořádná hodnota
naklíčených semen
spočívá ale ve zvýšené hladině vitamínů,
zvláště vitamínu C ( nejvyšší obsah 8.den po naklíčení), nezanedbatelné
jsou i hladiny vitamínů B2, B6, A, E, K a kyseliny listové. Klíčky jsou
snadněji stravitelné než suchá semena nebo boby, semenný protein se při klíčení
rozkládá na dílčí aminokyseliny, produkují se enzymy, které pomáhají zažívacímu
procesu. Klíčky jsou i výborným zdrojem minerálních látek - vápníku, železa,
hořčíku. Velice alkalická jsou semena vojtěšky a je vhodné je konzumovat
při potížích s překyselením ( u revmatismu a artritidy).


Klíčky lze uchovávat až 7 dní v ledničce a konzumovat je buď v syrovém
( v salátech, jako přílohy k pokrmům) nebo i v tepelně upraveném stavu (
nejlépe nad párou, je možno klíčky i opražit nebo přidávat do nákypů
apod.).


Pro klíčení používejte pouze ta semínka, která jsou k tomuto účelu
určená. Normální semena určená pro pěstování rostlin se ošetřují
fungicidy a pesticidy, aby nedocházelo při jejich uskladnění ke klíčení a
k plesnivění. Semena můžete nechat naklíčit ve skleněných miskách s gázou,
ale hrozí zde nebezpeční vzniku plísní. Vhodnější jsou specielní nakličovadla
( sestava několika misek, můžete tak mít k dispozici různá semena v různých
stádiích naklíčení), ve kterých semena proplachujete a odpadá tak nebezpečí
vzniku plísní.


Která semena nejrychleji klíčí? Nejlépe klíčící boby jsou
boby mung. můžete je jíst v okamžiku, kdy se objeví nepatrný klíček nebo
můžete počkat, až klíčky povyrostou do délky 2,5 až 4 cm. Další snadno
klíčící semena jsou boby aduki, čočka, pšenice, cizrna... , velice chutná
jdou naklíčená semena vojtěšky. Semínka k naklíčení koupíte v prodejnách
zdravé výživy a i v odděleních zdravé výživy některých supermarketů a
hypermarketů.


Výhodou doma naklíčených semen je, že máte po celý rok nepřetržitý
přísun vitamínů a minerálních látek a ještě si pochutnáte.


Autor: Dana Švigová


Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Včera | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Včera | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…