Vyrobte si doma vitamíny, které chutnají

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

V současné době je na našem trhu k dostání celá řada vitamínových prostředků, které ale často hluboko zasahují do naší peněženky. Vitamíny si můžeme ovšem vyrobit i doma. 

Vyrobte si doma vitamíny, které chutnají


V současné době je na našem trhu k dostání celá řada vitamínových
prostředků, které ale často hluboko zasahují do naší peněženky. Vitamíny
si můžeme ovšem vyrobit i doma. 


Levnější a všem dostupnou variantou jsou naklíčená semena, která jsou
jednou z nejbohatších forem potravy. Obsahují vysoké procento proteinů, např.
sezamová semena obsahují 20% a dýňová semena 30% proteinů. Mimořádná hodnota
naklíčených semen
spočívá ale ve zvýšené hladině vitamínů,
zvláště vitamínu C ( nejvyšší obsah 8.den po naklíčení), nezanedbatelné
jsou i hladiny vitamínů B2, B6, A, E, K a kyseliny listové. Klíčky jsou
snadněji stravitelné než suchá semena nebo boby, semenný protein se při klíčení
rozkládá na dílčí aminokyseliny, produkují se enzymy, které pomáhají zažívacímu
procesu. Klíčky jsou i výborným zdrojem minerálních látek - vápníku, železa,
hořčíku. Velice alkalická jsou semena vojtěšky a je vhodné je konzumovat
při potížích s překyselením ( u revmatismu a artritidy).


Klíčky lze uchovávat až 7 dní v ledničce a konzumovat je buď v syrovém
( v salátech, jako přílohy k pokrmům) nebo i v tepelně upraveném stavu (
nejlépe nad párou, je možno klíčky i opražit nebo přidávat do nákypů
apod.).


Pro klíčení používejte pouze ta semínka, která jsou k tomuto účelu
určená. Normální semena určená pro pěstování rostlin se ošetřují
fungicidy a pesticidy, aby nedocházelo při jejich uskladnění ke klíčení a
k plesnivění. Semena můžete nechat naklíčit ve skleněných miskách s gázou,
ale hrozí zde nebezpeční vzniku plísní. Vhodnější jsou specielní nakličovadla
( sestava několika misek, můžete tak mít k dispozici různá semena v různých
stádiích naklíčení), ve kterých semena proplachujete a odpadá tak nebezpečí
vzniku plísní.


Která semena nejrychleji klíčí? Nejlépe klíčící boby jsou
boby mung. můžete je jíst v okamžiku, kdy se objeví nepatrný klíček nebo
můžete počkat, až klíčky povyrostou do délky 2,5 až 4 cm. Další snadno
klíčící semena jsou boby aduki, čočka, pšenice, cizrna... , velice chutná
jdou naklíčená semena vojtěšky. Semínka k naklíčení koupíte v prodejnách
zdravé výživy a i v odděleních zdravé výživy některých supermarketů a
hypermarketů.


Výhodou doma naklíčených semen je, že máte po celý rok nepřetržitý
přísun vitamínů a minerálních látek a ještě si pochutnáte.


Autor: Dana Švigová


Další články z rubriky

Nejčastější chyby v péči o vlasy: Děláte je také?

Nejčastější chyby v péči o vlasy: Děláte je také?

Dnes | Naše babičky si myly vlasy párkrát do roka, dnes tak řada z nás činí téměř denně, přitom se bojíme,…

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Včera | Tradiční bábovka neodmyslitelně patří k svátečnímu stolu. Milují ji děti, pochutnají si na ní i…

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

22. 2. | Jste to, co jíte – to platí opravdu beze zbytku. Jídlo ovlivňuje naši chemickou rovnováhu, a tím…

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

21. 2. | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…