Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Klíšťata nemá v lásce asi nikdo, nákazy klíšťovou encefalitidou se naopak obávají asi všichni. Existují různé cesty, jak se těmto parazitům bránit. Málokdo ale tuší, že výhrou nad tímto škůdcem může být i po domácku vyrobený repelent…

www.klistova-encefalitida.cz



Uvařte si olej proti klíšťatům

Postup jeho výroby je jednoduchý: do láhve, nejlépe s rozprašovačem, nalijte trochu rostlinného nebo mandlového oleje, přidejte asi dvacet kapek růžového olejíčku a jeden hrneček vody. Vše protřepejte.

Vznikne směs, kterou pak můžete aplikovat na odhalené části těla před pobytem v místech s výskytem klíšťat. Vyhněte se nosu, ústům a očím. Počet použití této protiklíšťové zbraně není omezen. Zkuste takto ošetřit i srst vašich zvířecích mazlíčků.

Do boje s pomocí octa

Ocet je dalším domácím zdrojem, díky kterému klíšťatům určitě vonět nebudete. Stačí smíchat dva díly vody s dílem jablečného octa. Nakonec přidejte několik kapek svého oblíbeného oleje. Použití je stejné jako u předchozího repelentu.

Exotický repelent

Odpuzovač klíšťat lze „uvařit“ i z citrusů. Stačí smíchat tři díly vařící vody a poté přidat několik oloupaných a nakrájených citrusových plodů. Nejvhodnější jsou pomeranče, citróny, limetky nebo grapefruity. Necháme vařit po dobu jedné minuty a poté mírně vaříme asi jednu hodinu. Citrusové plody vyjmeme z vody a repelent je na světě.

Na klíšťata s peprmintem

Leckdo z nás má peprmint v oblibě. U klíšťat je tomu ale naopak. Navíc příprava peprmintového repelentu nezabere příliš času. Stačí smíchat dva hrnky vody a asi dvacet kapek peprmintového olejíčku.

Očkování vede

Repelenty, ať už koupené, nebo doma vyrobené, mohou klíšťata od člověka odpudit. Nejspolehlivější ochranou proti nákaze klíšťovou encefalitidou ale stále zůstává očkování.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…