Vysoký tlak ovlivňuje hluk

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Zpráva publikovaná nedávno Německou federální agenturou pro životní prostředí potvrzuje, že hluk, způsobený dopravou, zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku až na dvojnásobek.

Výzkumníci z berlínského Institutu Roberta Kocha zkoumali vliv hluku způsobeného dopravním ruchem na skupině 1 700 dobrovolníků, žijících v různých částech města. Zaměřili se hlavně na jejich krevní tlak, hladinu cholesterolu a glykémii. Sledovali však i mnohé další parametry, jako jsou alergie, či rizika infarktu.

Ze studie vyplynulo, že lidé žijící ve frekventovaných částech města, mají celkově vyšší krevní tlak než jejich šťastnější spoluobčané z klidnějších čtvrtí. Vyjádřeno čísly, znamená to, že lidé vystavení každý den hluku 55 decibelů a více, mají zdvojnásobené riziko vzniku vysokého krevního tlaku.

Pokud hluk neustává ani v noci a lidé jsou nuceni při něm i spát, což je případ obyvatel velkých měst, riziko se ještě zvyšuje.

Výsledky berlínských výzkumníků potvrzují závěry starších prací na toto téma, které vyzdvihovaly fakt, že expozice hluku vyšší než 65 decibelů způsobuje kardiovaskulární onemocnění. Jako odpověď na tato zjištění, se německé Ministerstvo městského rozvoje chystá vydat podrobnou „hlukovou mapu“ města Berlína. Podle odborníků vyvolá zveřejnění hlukové mapy doslova revoluci na trhu s bydlením a notně zamíchá cenami nájemních bytů i nemovitostí. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
A co když někdo vedle mě celou noc chrápe? m. 25. 4. 2003 | 14:08

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…