Vystavte cholesterolu stopku!

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Zvýšené množství cholesterolu v krvi jednoznačně ohrožuje naše zdraví. Zvětšuje riziko vzniku některých srdečně-cévních chorob, jako je srdeční infarkt, ischemická choroba dolních končetin nebo mozková mrtvice. Pokud i vám lékař doporučil takzvanou nízkocholesterolovou dietu, mohou vám pomoci následující 4 doporučení.

Vystavte cholesterolu stopku!

1. Ovoce a zelenina bez omezení

V konzumaci ovoce a zeleniny se nemusíte, vyjma velmi sladkých druhů, nikterak omezovat. Nejen že povětšinou obsahují minimum tuku a kalorií, a tedy nezvyšují cholesterol, ale jsou rovněž bohaté na přírodní fytosteroly a fytofenoly. A právě tyto látky mají schopnost hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi dokonce snižovat.

2. Tuky, věčný problém

Při výběru tuků a olejů preferujte ty rostlinné, tedy takové, které obsahují srdci a cévám prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Raději se vyhněte všem nasyceným mastným kyselinám, které nacházíme zejména v živočišných tucích, například máslu nebo slanině. Pozor je však třeba dát si také na trans-nenasycené mastné kyseliny, které na nás číhají v takzvaných částečně ztužených rostlinných olejích.

3. Pečivo jen s vlákninou

Omezte konzumaci bílého pečiva a nahraďte ho tmavým, celozrnným. To obsahuje vyšší množství vlákniny, tedy složky, která není vstřebatelná střevem a při své cestě napomáhá také vylučování cholesterolu z organismu. Vlákninu rovněž nalezneme v již zmíněném ovoci a zelenině.

4. Bílé maso

Při výběru masa dejte přednost tomu kuřecímu, rybímu nebo králičímu namísto masa červeného, které obsahuje více tuku, a tedy i obávaného cholesterolu. Obecně se snažte snížit příjem tuku v konzumovaných potravinách nákupem nízkotučných výrobků.

Pamatujte si!

Pokud držíte nízkocholesterolovou dietu, měla by pro vás platit stejná doporučení, jaká náleží k racionálnímu stravování:

  • Jezte menší porce víckrát denně.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Vsaďte na pestrost připravovaných jídel.
  • Nezapomínejte na dostatek pohybu

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.kardiochirurgie.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…