Výtažek ze zeleného čaje může potlačovat virus HIV

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Léčivé účinky zeleného čaje se podle vědců teprve dočkají svého uznání. Ačkoli je všeobecně známo, že zelený čaj obsahuje celou škálu zdraví prospěšných látek chránících tělo před rakovinným bujením, nyní se o něm hovoří také ve spojitosti s virem HIV. Japonští vědci tvrdí, že nová generace léků proti viru HIV bude obsahovat výtažky nefermentovaných, tedy zelených listů čajovníku.

Nový lék ze zeleného čaje by měl bránit dalšímu šíření viru HIV, jemuž znemožní připoutat se ke zdravým buňkám nemocné osoby. Odborníci izolovali z listů čajovníku organickou sloučeninu epigalokatechin galát (EGCG), který ochraňuje buňky před virem HIV. Tento typ katechinu je podle odborníků nejhojněji zastoupen právě v zeleném čaji. Japonští vědci míní, že právě EGCG je zodpovědným za zdraví prospěšné účinky zeleného čaje, zvláště za ochrannou funkci před nádorovým bujením a srdečními obtížemi.

"Přesvědčili jsem se, že EGCG dokáže zabránit viru HIV, aby se vázal na molekuly CD4 a také buňky imunitního systému T-lymfocyty. Napadáním T-lymfocytů dochází k znemožnění jejich funkce, čímž se naruší imunitní systém člověka a vzniká choroba AIDS, známá také jako selhání imunity," potvrzuje závěry výzkumu svého týmu doktor Kuzušige Kuzušige z tokijské univerzity.

"Pití zeleného čaje nestačí. To samo o sobě člověka před virem HIV neochrání. Účinné koncentrace, které jsme v laboratořích používali, jsou několikanásobně vyšší než koncentrace v čaji. Otvírá se nám nová etapa syntézy a vývoje léčiv proti HIV způsobujícímu AIDS," je přesvědčen doktor Kuzušige Kuzušige. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…