Výživová poradna. Odpovědi na otázky, které vás zajímají. Zeptejte se také!

Výživová poradna. Odpovědi na otázky, které vás zajímají. Zeptejte se také!

Jak už asi víte, spustili jsme pro vás novou poradnu, ve které se věnujeme správnému stravování a zdravému životnímu stylu. V poradně vám zodpovíme základní otázky ohledně výživy, pitného režimu a pohybu, vyvrátíme zažité mýty a poradíme, jak docílit štíhlé linie a jak se cítit dobře.

Na Vaše dotazy odpovídá specialistka na výživu Mgr. Mariana Halmanová, členka Aliance výživových poradců, Sdružení výživových poradců a Společnosti pro výživu. Paní Halmanová se ve své praxi zaměřuje na redukční programy pro lidi s nadváhou, sportovní výživu, řešení potravinových intolerancí a alergií, výživu dětí, těhotných a kojících matek a seniorů a v neposlední řadě na klienty s podvýživou. www.vyzivovecentrum.cz


Gavy, 14 let

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, jaké cereálie jsou vhodné k snídani, aby nebyly moc sladké? A myslíte, že např. BeBe Dobré ráno s mlékem je optimální snídaně? Popřípadě, co byste mi doporučila snídat? Děkuji Vám.

Odpověď: Dobrý den, ideální je vybírat nedoslazované cereálie, které mají nízké procento tuku, optimální hodnotu vlákniny a sacharidů. Já nejčastěji doporučuji Jordan's: Nut & Seeds Muesli, které vychází dobře. Můžete jít i cestou vlastního míchání vloček a příměsí, na oslazení je dobré zvolit med nebo domácí jam. Pokud nemáte po ruce nic jiného, tak můžete zvolit i BeBe sušenky s vlákninou, ale doporučovala bych orientovat se spíše na vločky, müsli a celozrnné pečivo.


Vanda

Otázka: Dobrý den, byla jsem u výživové poradkyně, měřila mi speciální váhou podíl svalové hmoty, kondici, obsah vody a tuku v těle. Všechny výsledky vyšly v normě, kromě viscerálního tuku, kterého je více. Stravu jsem upravila, cvičím a zhubla jsem pomalu a zdravou formou už více jak 16 kilo. Ale jak se tedy zbavím toho viscerálního tuku? A také se ptám, jak rozpohybovat lymfu?

Odpověď: Dobrý den, viscerální tuk se ukládá okolo vnitřních orgánů, nejčastěji v oblasti břicha. Jeho nebezpečí spočívá hlavně ve větší rizikovosti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Viscerální tuk snížíte redukcí celkového tuku, pravidelnou a rozmanitou stravou a pohybem. Bylo by dobré dojít si opět na přeměření, abyste věděla, jestli Vám viscerální tuk klesá. Na analýzu složení těla doporučuji zajít do ověřeného centra, můžete i ke mně. Lymfu rozhýbete lymfodrenáží, masážemi, pitným režimem a cvičením.


Simoje, 50 let

Otázka: Dobrý den, je mi 50 let, před 2 lety jsem začala nabírat, nyní mám 161 cm, 69 kg, jsem alergická na mléčnou bílkovinu, téměř každé ovoce, rajčata, papriky a hovězí maso. Jak se správně stravovat? Snažím se cvičit 2x týdně pilates asi půl roku, mám sedavé a velmi náročné zaměstnání. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, nabírání váhy může být způsobeno řadou příčin, chybným stravováním počínaje, hormonálními změnami a stresem konče. Je velmi těžké říct, kde (a zda vůbec) děláte ve stravování chybu. Pokud navíc trpíte potravinovými intolerancemi, tak doporučuji navštívit výživového poradce, se kterým proberete, jaké máte možnosti adekvátních náhrad, abyste výživově nestrádala.

Všechny druhy balančního a posilovacích cvičení jsou zaměřené na zpevnění těla a posílení hloubkových (balančních) svalů, proto jsou pro držení těla a celkovou ohebnost a pohyblivost velice důležité. Z hlediska redukce to ale není vhodná volba pohybu. Doporučila bych Vám zařadit navíc pravidelný aerobní pohyb.


Danda, 59 let

Otázka: Dobrý den, mám velkou nadváhu (100 kg) a pořád se to nedaří srazit, je mi skoro 60 let. Kolegyně v práci přestaly jíst pšenici a velmi rychle a fakt úžasně zhubly, zakoupila jsem příslušnou knihu - život bez pšenice - přečetla jedním dechem - a již 2,5 měsíce dodržuji přesně pšeničný půst - ale pořád nic. Jím pouze ořechy a zeleninu, občas ryby a trochu ovoce a stále vůbec nic. Já už tomu tedy vůbec nerozumím, můžete mi prosím poradit, kde je zakopaný pes? Piju tak 3 l kohoutkové vody denně. Moc Vám děkuji.

Odpověď: Dobrý den Dando, bohužel Vám nedokáži takto říct, v čem přesně je problém, na to bych si s Vámi potřebovala sednout a probrat dopodrobna Vaše stravovací návyky.

Já osobně se snažím jít s klienty přirozenou cestou redukce, která má trvalý efekt. Rychlost hubnutí je závislá na stupni nadváhy a hlavně na disciplinovanosti klientů, ale ve Vašem případě by se jednalo o redukci cca o 3 kg/měsíc. Nejsem zastánce extrémních diet nebo radikálních vyřazení určitých druhů potravin, pokud nedělají člověku špatně. Něco jiného jsou očistné dny a půsty, které mohou působit na organismus naopak velmi blahodárně.


Kija, 20 let

Otázka: Dobrý den, mohla bych vás, prosím, požádat o radu? Je mi 20 let a moje váha je 49 kg. Stále ale nejsem se svojí postavou spokojená. Mám totiž klučičí postavu a tuk se rozkládá tedy rovnoměrně, chtěla bych tukovou vrstvu odbourat. Jde to i bez cvičení?

Odpověď: Znám málo lidí (zejména žen), kteří by byli se svou postavou spokojení. Ženy mají ke svým tvarům mnoho výhrad, ale častokrát se jedná opravdu jen o subjektivní pocit. Neuvádíte, kolik měříte, ale je možné, že máte podváhu, protože Vaše váha je nízká. Pokud chcete postavu tvarovat, tak se věnujte raději sportu a vyvarujte se diet.


Bedřiška, 59 let

Otázka: Dobrý den, měřím 164 cm a vážím 71 kg. Moje postava je jako tužka, pas 85 cm a boky 105 cm. Zajímá mě, zda i ženy ve věku kolem šedesáti by měly mít váhu jako výšku. Četla jsem, že 4 až 5 kg by mělo být navíc oproti výšce, kdyby nastala nemoc a tělo by tak mělo z čeho čerpat! Děkuji pěkně za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, postava typu hruška je statisticky méně zdravotně riziková než typ jablko. Většina tuku je totiž nahromaděna v oblasti boků a hýždí, kde nejsou životně důležité orgány. V současné chvíli trpíte nadváhou a měla byste mít optimální váhu do 65 kg. Neznám Vaši celkovou fyzickou konstituci a složení tělesné struktury, ale mírnou redukci bych doporučila. Nadváha může způsobovat zdravotní komplikace a omezovat pohybový aparát.


Veronika, 35 let

Otázka: Dobrý den. Jsem rok a půl po porodu. Dokud jsem plně kojila, šla nabraná kila dolů, ani nevím jak, teď už je to horší. Myslím, že jím celkem zdravě, vyřadila jsem pečivo, omezila přílohy, ke cvičení se ale dostanu 2x v týdnu, jinak běhám kolem dítěte. Ale váha se ani nehne. Přiznávám, mojí vášní je čokoláda, snažím se ji omezovat na minimum, ale asi dělám i něco jiného špatně. Také myslím, že můj jídelníček není moc pestrý, s tím docela bojuji. Děkuji za váš čas a radu.

Odpověď: Dobrý den, zkuste se zasoustředit na větší pestrost a pravidelnost stravy. Jezte menší porce a dbejte na to, abyste měla alespoň pět jídel denně. Dále je třeba správně pracovat se sacharidy, během dopoledne a k oběhu byste měla přijmout cca 70%, proto určitě nevynechávejte k obědu přílohy. Dbejte na zvýšený příjem ovoce během dopoledne, abyste odbourala chuť na sladké. K večeři vybírejte nízkosacharidová jídla. Dále si dávejte pozor na vysoký příjem tuků a solí.

Co se týká pohybu, ideální je zvolit nějakou pravidelnou aerobní aktivitu, např. běh, rychlá chůze, kolo, inline brusle, atd. Sama uvidíte, co Vám dítě dovolí. Pokud by se Vám podařilo najít nějakou pohybovou aktivitu, kterou můžete dělat pravidelně i s ním, tak by to bylo ideální.


Alisi, 23 let

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mne, jaké by mělo být procento tuku v těle při mé výšce, váze (175, 73 kg) a věku? A dále, v jaké hmotnostní hranici bych se měla ve svých 23 letech pohybovat? Dlouho se trápím tím, že nejsem štíhlá, opět jsem se pustila do shození přebytečných kil prostřednictvím rozumného životního stylu, a tak si tyto údaje chci stanovit jako své motivační. Jako poslední vás chci požádat o nejnižší počet gramů bílkovin v jídle, trochu s nimi bojuji, tak by mě zajímalo, kolik je minimum.

Odpověď: Dobrý den, optimální váha je trošku zavádějící pojem, protože každý klient má jinou fyzickou konstituci a proporce, více záleží na složení těla a procentu tuku. Odpovím tedy obecně, podle platných tabulek. Při Vaší výšce byste se měla pohybovat v rozmezí 60-73 kg, horní hranice zastoupení tuku je při Vašem věku je 29%. Přísun bílkovin je závislý na fyzické aktivitě, pokud nejste sportovně aktivní, tak se můžete držet na 0,9 g bílkoviny na jeden kilogram váhy.


Iv, 20 let

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, jak zdravě přibrat. Mám pocit, že jím dost, ale váha jde pořád dolů (177 cm/54 kg). Už je hodně nízko a já jsem z toho docela nešťastná. Jím zdravě, pětkrát denně, snídám ovesnou kaši, jím dost mléčných výrobků... V poslední době jsem omezila i sport, ale váha pořád klesá. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, v tomto případě bych doporučila navštívit lékaře, abyste vyloučila zdravotní příčinu. Pokud jde Vaše váha stále dolů a máte pravidelný přísun potravy o stejné nebo podobné kalorické hodnotě jako vždy, tak je třeba celou situaci konzultovat s odborníkem.


Nora, 17 let

Otázka: Dobrý den, mám problém zhubnout. Mám postavu typu hruška, kdekdo mi občas řekne, že jsem přece hubená, že nemám, co hubnout. Ale to říkají jen proto, že neviděli moje stehna. Cvičit nemůžu nijak hodně, mám velmi špatné klouby a lékař mi to zakázal. Snažím se posilovat, ale tím tuk neodstraním. A jsem vegetarián, takže je pro mě občas těžké doplnit si proteiny z jiných potravin. Máte pro mě nějakou radu, jak se zbavit přebytečného tuku a celulitidy v pokročilém stadiu? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, celulitidu odstraníte dlouhodobě zdravou a pestrou stravou a pohybem. Mohla byste zkusit například plavání, které je vůči kloubům velmi šetrné, popř. inline brusle či podobné druhy sportů. Dále se snažte, aby Vaše strava byla pestrá, pokud preferujete vegetariánskou stravu, měla byste se zaměřit na adekvátní náhradu bílkovin. Dávejte si pozor na zvýšený příjem tuků, soli a rafinovaných cukrů. Naopak zvyšte příjem ovoce, zeleniny a vlákniny.


Cliwe, 42 let

Otázka: Dobrý den, již více jak rok držím dietu s jednou firmou, zhubla jsem 37 kg a ještě 15 mi zbývá. Teď jsem nějak polevila a začínám jíst víc, vadí mi to, ale nevím, jak to ovlivnit. Výživové poradkyně říkaly, že je to normální, ale tato prodleva mě stojí dost peněz. Poraďte, co mám dělat. Děkuji.

Odpověď: Gratuluji Vám k takovému úbytku. Nejsem odbornice na produkty této společnosti a nevím, jaký je Váš aktuální energetický příjem. Se svými klienty počítáme optimální kalorický příjem na redukci cca pěti kilogramů a následně hodnoty zase upravujeme, aby šla redukce plynule. Podobně byste to měla mít nastavené i Vy. Myslím, že byste to měla v NH s výživovou poradkyní podrobně probrat.


Jana, 42 let

Otázka: Dobrý den, mám tuk uložený v oblasti břicha, vážím 87 kg a měřím 174 kg. Jak se ho zbavit? Děkuji vám.

Odpověď: Dobrý den, bohužel u postav typu „jablko“ je větší nebezpečí vzniku kardiovaskulárních onemocnění, proto je třeba tuk v oblasti bříška aktivně řešit. Doporučila bych Vám celkovou dlouhodobou redukci, asi deseti až patnácti kilogramů, čímž výrazně snížíte i tuk v oblasti břicha.

Tuk odbouráte celkovou změnou stravovacích návyků a zařazením pravidelného a optimálního pohybu. Pokuste se nastolit pravidelnou a pestrou stravu s nízkým obsahem tuku (zejména živočišného), dávejte si pozor na velikost jednotlivých porcí, dbejte na správné hospodaření se sacharidy, konzumujte dostatek vlákniny a ochranných látek a v neposlední řadě si zvolte pohybovou aktivitu, která bude aerobního charakteru a bude Vás bavit.


I VY SE MŮŽETE PTÁT!

Máte také nějakou otázku na téma zdravého životního stylu? Své dotazy do poradny můžete posílat formou připojeného formuláře. Do formuláře stačí uvést křestní jméno nebo přezdívku a váš dotaz. Vyplnit také můžete nepovinné údaje, které u odpovědi nezveřejníme. Odborníkovi ale mohou pomoci přesněji posoudit vaši situaci a připravit odpověď lépe na míru.

Doporučujeme

Články odjinud