VYZKOUŠEJTE: 10 chytrých aplikací na cvičení

VYZKOUŠEJTE: 10 chytrých aplikací na cvičení

Stáhněte si do mobilu aplikace, které vám pomůžou, ať chcete cvičit s nejlepšími trenéry, nebo začít běhat. To vše za zlomek ceny, kterou byste zaplatili u odborníků či v posilovně.

1. DOMÁCÍ POSILOVNA Runtastic Bodyweight Strength Training Pack

Runtastic možná znáte z běhání. Tato aplikace je však něco jiného. Runtastic je název firmy, která vyvíjí i fantastické sportovní aplikace. Najděte si a vyzkoušejte čtyři z nich: Runtastic Push Ups, Squats, Sit Ups a Pull Ups. Jak už názvy napovídají, každá z nich se zabývá jedním klasickým cvikem – kliky, dřepy, lehy sedy a shyby. A jak to funguje? Když chcete trénovat kliky, položíte si mobil na zem nebo na podložku pod sebe a začnete cvičit. Každý pohyb trupu směrem k zemi senzor v aplikaci započítá jako jeden provedený klik. Pokud chcete zvolit obtížnější verzi, položíte si telefon na úroveň hlavy a klik se vám zaznamená ve chvíli, kdy se obrazovky dotknete špičkou nosu. Další cvičení funguje podobně. K dispozici máte i celkové statistiky ohledně počtu odcvičených dnů nebo času stráveného tréninkem.

2. JÓGA Daily Yoga (All-in-One)

Jde o jednu z nejpopulárnějších jógových aplikací současnosti. Obsahuje 45 předpřipravených lekcí, které trvají od pěti do pětačtyřiceti minut – a stále přibývají nové.

Ze cviků si můžete složit i vlastní hodinu, k dispozici momentálně máte přes 300 jógových póz a dechových cvičení. Pokud netušíte, co si vybrat, stačí do aplikace zadat věk, hmotnost, obtížnost a cíl cvičení a aplikace vám sama program nabídne.

Velkým plusem jsou vzdělávací přednášky a videolekce v HD kvalitě s komentářem, které vám ukážou správné provedení pozic. Parádním bonusem je i patnáct nahrávek relaxační hudby. Aplikace je navíc kompatibilní se všemi zařízeními, včetně iPadu.

3. PROBLÉMOVÉ PARTIE Yoga & Pilates with Kristin McGee

Kristin McGee je populární americká trenérka a instruktorka pilates z New Yorku. Kromě knih, DVD a videí na YouTube a na své webové stránce nabízí také aplikaci, kterou si oblíbily i celebrity jako herečka Tina Fey či známý herec Steve Martin.

Krátká desetiminutová videa v HD formátu jsou ideální pro začátečníky. Lekce se zaměřují na problémové partie, jako jsou břicho, stehna a zádové svaly. Jediné minus je cena. Některé lekce jsou sice zdarma, ale za jiné zaplatíte od dvou do pěti dolarů, což je při pravidelném cvičení celkem dost. Ale pořád tu máte uspořené peníze za hodiny ve fitku a ještě můžete říct, že cvičíte s trenérkou celebrit.

4. VÝZVA 30 Day Challenge

Třicetidenních výzev je v současné době plný internet. Jejich výhodou je, že nemusíte chodit do posilovny, stačí jen mít trochu místa a pár minut času, a to všechno proto, abyste vydrželi několik desítek vteřin v pozici prkna, udělali desítky dřepů, lehů sedů a dalších cviků, které znáte už ze základní školy. Aplikace je skvělá v tom, že vám připomene, kdy máte cvičit a co přesně, a také vám ukáže, jak to máte dělat správně. Můžete si navíc v rámci ní zřídit deník, do kterého budete zapisovat své pokroky. Ty pak lze sdílet na Facebooku, Twitteru, WhatsAppu nebo je poslat známým e-mailem. Aplikace, z nichž většina je zdarma, jsou v angličtině, takže je hledejte podle názvů partií těla, které chcete trénovat – například 30 Day Arm Challenge (zaměřeno na ruce) nebo 30 Day Butt Challenge (zaměřeno na zpevnění zadečku).

5. TABATA Tabata Timer

O cvičení tabaty už jste od nás slyšeli. Připomínáme, že jde o krátký kardiovaskulární trénink, který se skládá ze šesti až sedmi dvacetisekundových cviků prováděných na sto procent, proložených desetivteřinovým odpočinkem. Když začnete tabatu cvičit doma, brzy zjistíte, že jet naplno a ještě u toho počítat vteřiny se moc nedá.

Proto se dobrý pomocník hodí – aplikace Tabata Timer umí sama počítat čas a zvukovým doprovodem vás upozorní na začátek i konec kola. Aplikaci pořídíte zdarma, a navíc je velmi jednoduchá. Pokud nechcete, nemusíte se ani nikam registrovat. V opačném případě si můžete nastavit počet kol, vlastní intervaly, hudební doprovod nebo sdílení výsledků na sociálních sítích.

6. DO POSILOVNY GymTracer

Aplikací využitelných v posilovně jsou stovky. GymTracer je skvělý v tom, že je v češtině a má dvojí použití. Můžete si vybrat GymTracer Personal, což je určeno pro všechny, kteří si vedou cvičební deníky sami bez osobního trenéra, a GymTracer Trainer cílený pro trenéry, kteří díky aplikaci mají pořád u sebe tréninkové deníky svých klientů. Po registraci do systému si sestavíte trénink pomocí katalogu cviků, jenž se neustále doplňuje. Cviky jsou odborně popsané a doplněné o názorné 3D animace. Aplikace pak průběžně hodnotí vaši tréninkovou zátěž a nabízí přehled odcvičených minut na kardiu. Cena je 200 Kč za měsíc nebo si můžete zdarma vyzkoušet čtrnáctidenní verzi.

7. NA KOLO Strava Cycling

Zatímco běžeckých aplikací je spousta, dobrých aplikací pro milovníky cyklistiky není moc. Za všimnutí rozhodně stojí Strava Cycling, která je dobrá i jako sociální síť. Umožňuje hledat, nahrávat a sledovat jízdy, analyzovat jejich průběh, měřit spálené kalorie a také se účastnit cyklo výzev. V daném okruhu několika desítek kilometrů totiž aplikace umí vyhledat další nadšené cyklisty, kteří mezi sebou mohou porovnávat výsledky z absolvovaných časovek na daných tratích. Základní verze je zdarma. Při jízdě se zobrazuje vzdálenost, čas a tempo, ukládá se převýšení a záznamy o trase.

Za šest dolarů měsíčně si pak můžete pořídit verzi Premium, která obsahuje i funkci pro analýzu srdečního tepu, analýzu tréninku a segmentování trati do úseků a jejich vyhodnocení, což cyklistovi pomáhá pochopit jeho silné a slabé stránky.

8. HUDBA NA BĚHÁNÍ TempoRun

Tohle je skvělá vychytávka pro milovníky běhání. Všichni víme, že s hudbou je člověk motivovanější, rychlejší a také víc vydrží. Jenže, kdo má čas sestavovat si perfektní a stále nový playlist? Pokud nejste technicky nejzdatnější a nebaví vás skládat písničky jednu k druhé, nechte to za sebe udělat aplikaci. TempoRun během chvilky „proskenuje“ celou vaši knihovnu s muzikou, písničky zanalyzuje a roztřídí na kategorie od 1 do 10 (1 je chůze, 5 jogging, 10 sprint) a poté navrhne playlist pro váš aktuální výkon. Je to jednoduché, praktické, a navíc laciné – aplikace vás totiž přijde jen na dvě libry, tedy zhruba šedesát korun. Více se dozvíte na www.temporunapp.com

9. PŘÍPRAVA NA ZÁVOD C25K

Proč tak podivný název? Protože C25K je anglická zkratka pro Couch to 5K neboli Z gauče k pěti kilometrům. A přesně o tom tahle aplikace je. Nadchne všechny běžecké začátečníky, kteří to zatím vždycky vzdali. Základem je osmitýdenní trénink, který slibuje, že vás dovede k prvnímu pětikilometrovému závodu. Trénink je udělaný tak, že vás dovede od kombinace chůze a popobíhání až k závěrečné pětce. Kromě toho, že od vás nežádá heroické výkony a nechá vás odpočívat, vám neukládá ani povinnost věnovat cvičení dlouhé hodiny. Celý trénink se totiž vejde do tří a půl hodin týdně, a to všechno za dva dolary.

10. MOTIVACE HROU Fitocracy

Tohle je skvělá vychytávka, pokud zrovna neoplýváte silnou vůlí, ale jste soutěživý typ. Fitness aplikace Fitocracy využívá prvky hry k tomu, aby vás donutila hýbat se. Ať už budete běhat, plavat, jezdit na kole nebo cvičit doma či ve fitku. Základ aplikace je nabídka téměř tisíce cviků pro získání síly, zvýšení kondice a zpevnění všech částí těla.

Za každé opakování vás systém odmění body, které vás budou posouvat do vyšších úrovní a levelů jako v počítačové hře. K nim se váže i speciální hodnost a prestiž. Dobrá zpráva pro začátečníky je, že body sbíráte i za lehčí cvičení, mezi které patří například obyčejná chůze do schodů. Všechny cviky jsou detailně nafoceny, můžete si je i pustit na videu nebo si k nim přečíst textový komentář.

Největší bonus aplikace se ale skrývá v její sociální komunitě. Zkuste napsat nějaký status, třeba že si jdete zaplavat a získáte širokou podporu a také odezvu, pokud se potřebujete na něco zeptat.

Doporučujeme

Články odjinud