Vyzkoušejte čaj Lapacho – nápoj plný zdraví

| Autor: MK | Rubrika: Zdraví

Znáte lapacho? Říká se mu čaj-nečaj nebo také nápoj Inků. Je tradičně používáno indiány v Mexiku a Peru a pro své velké množství příznivých účinků na zdraví je hodně vyhledávaným bylinným doplňkem na posílení obranyschopnosti organismu a jeho detoxikaci.

Vyzkoušejte čaj Lapacho – nápoj plný zdraví

Odkud pochází?

Lapacho (ze španělštiny) je bylinný čaj, který se připravuje z vnitřní kůry stromu lapacho, jež se vyskytuje na území Jižní Ameriky – v oblastech Brazílie, Peru, Bolívie a Paraguaye. Lapacho se dostalo do Evropy od Vikingů, kteří ho na svých cestách měnili za cennosti ze starého kontinentu. Stromy lapacho dosahují stáří až neuvěřitelných 700 let a červeně zbarvená kůra se sbírá pouze ze dvou druhů z nich - Lapacho Colorado a Lapacho Morado. Kůra se citlivě odebírá ze stromu, který při tom nesmí být nijak poškozen. Pak se nechá vyschnout a několikrát se čistí.

Jak uvařit chutný nápoj?

A jak správně připravit čaj? Asi jedna polévková lžíce kůry lapacho se nechá povařit cca v litru vody. Poté se odvar stáhne a nechá se vyluhovat. Zhruba po 15 – 20 minutách vyluhování čaj slijeme a můžeme popíjet, po menších dávkách. K přípravě není vhodné používat hliníkové ani zinkové nádoby ani plastové příbory, pouze sklo nebo porcelán.

Připravený čaj má zlatavou barvu a silnou chuť - nasládlou i nahořklou zároveň. Lapacho se pije teplé i studené, nejlépe na lačný žaludek. Přestože většina lidí jej označuje jako lahodný nápoj, je to samozřejmě velmi individuální a někdo si na chuť musí déle zvykat.

Léčivé účinky čaje lapacho

Lapacho obsahuje katechiny, saponiny, bioflavonoidy, chinony a další látky. Mezi jeho příznivé účinky na lidský organismus se řadí například:

  • Detoxikace – pomáhá vyplavovat toxické látky z těla (je močopudný)
  • Zklidňuje psychiku, ulevuje při migrénách
  • Léčí horečky, podporuje trávení, povzbuzuje látkovou výměnu
  • Je doporučováno lidem po chemoterapii nebo delším užívání psychofarmak
  • Harmonizuje činnosti jater, ledvin, sleziny – vyplavuje škodlivé látky
  • Má protiplísňové a antibakteriální účinky
  • Posiluje srdeční činnost, zabraňuje chudokrevnosti
  • Pomáhá u chronických onemocnění, jako například mnohonásobná skleróza, Parkinsonova choroba či revma
  • Pomáhá odstraňovat otoky

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…