Vzteká se vaše dítě? Dejte mu živý jogurt. Za scény prý můžou špatné střevní bakterie

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Správná skladba střevních bakterií ovlivňuje kladně nejen trávení, ale také nálady a chování, obzvláště u dětí. Vědci z Ohia tvrdí, že většina „vzteklých“ batolat má špatné složení potravy. Stačí jej upravit a chování dítěte se výrazně zlepší.

Vzteká se vaše dítě? Dejte mu živý jogurt. Za scény prý můžou špatné střevní bakterie

Skladbu střevních bakterií ovlivňují dva faktory – genetika a strava. V populaci existují jedinci, kteří se rodí s dobrou střevní mikroflórou - ta jim zůstává po celý život, i když se nestravují zdravě.

Zřejmě za to můžou právě geny. Ti, co nemají štěstí na tento druh genetické výbavy, musejí dodržovat zásady zdravého životního stylu, stravovat se pestře a především si dopřávat pravidelně živé bakterie – v jogurtech, kefírech či podmáslí.

Množství a druhové bohatství určitých bakterií totiž silně ovlivňují také nálady a chování člověka. Zatímco dospělý se umí ovládat, malé dítě se nekontroluje a projevuje se podrážděně, vzteká se a je agresivní. Více je to podle vědců z Ohia patrné u chlapců. Přitom právě zařazení živých (ne všechny mléčné výrobky živé bakterie obsahují!) kultur do jídelníčku vede k výraznému zlepšení v chování.

Vědci z Ohio State University studovali prostředí střev u dětí ve věku rok a půl až dva a půl roku. Jedinci, kteří měli nejvíce střevních bakterií a největší druhovou bohatost, byli nejklidnější, měli dobrou náladu, byli zvídaví, nebázliví, společenští a vyrovnaní.

Máme dostatek důkazů o tom, že střevní bakterie reagují se stresovými hormony. Temperament batolete nám dává dobrou představu o tom, jak reagují na stres,“ tvrdí jedna z autorek výzkumu doktorka Lisa Christianová.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…