Vzteká se vaše dítě? Dejte mu živý jogurt. Za scény prý můžou špatné střevní bakterie

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Správná skladba střevních bakterií ovlivňuje kladně nejen trávení, ale také nálady a chování, obzvláště u dětí. Vědci z Ohia tvrdí, že většina „vzteklých“ batolat má špatné složení potravy. Stačí jej upravit a chování dítěte se výrazně zlepší.

Vzteká se vaše dítě? Dejte mu živý jogurt. Za scény prý můžou špatné střevní bakterie

Skladbu střevních bakterií ovlivňují dva faktory – genetika a strava. V populaci existují jedinci, kteří se rodí s dobrou střevní mikroflórou - ta jim zůstává po celý život, i když se nestravují zdravě.

Zřejmě za to můžou právě geny. Ti, co nemají štěstí na tento druh genetické výbavy, musejí dodržovat zásady zdravého životního stylu, stravovat se pestře a především si dopřávat pravidelně živé bakterie – v jogurtech, kefírech či podmáslí.

Množství a druhové bohatství určitých bakterií totiž silně ovlivňují také nálady a chování člověka. Zatímco dospělý se umí ovládat, malé dítě se nekontroluje a projevuje se podrážděně, vzteká se a je agresivní. Více je to podle vědců z Ohia patrné u chlapců. Přitom právě zařazení živých (ne všechny mléčné výrobky živé bakterie obsahují!) kultur do jídelníčku vede k výraznému zlepšení v chování.

Vědci z Ohio State University studovali prostředí střev u dětí ve věku rok a půl až dva a půl roku. Jedinci, kteří měli nejvíce střevních bakterií a největší druhovou bohatost, byli nejklidnější, měli dobrou náladu, byli zvídaví, nebázliví, společenští a vyrovnaní.

Máme dostatek důkazů o tom, že střevní bakterie reagují se stresovými hormony. Temperament batolete nám dává dobrou představu o tom, jak reagují na stres,“ tvrdí jedna z autorek výzkumu doktorka Lisa Christianová.

Další články z rubriky

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Včera | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…