Vzteká se vaše dítě? Dejte mu živý jogurt. Za scény prý můžou špatné střevní bakterie

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Správná skladba střevních bakterií ovlivňuje kladně nejen trávení, ale také nálady a chování, obzvláště u dětí. Vědci z Ohia tvrdí, že většina „vzteklých“ batolat má špatné složení potravy. Stačí jej upravit a chování dítěte se výrazně zlepší.

Vzteká se vaše dítě? Dejte mu živý jogurt. Za scény prý můžou špatné střevní bakterie

Skladbu střevních bakterií ovlivňují dva faktory – genetika a strava. V populaci existují jedinci, kteří se rodí s dobrou střevní mikroflórou - ta jim zůstává po celý život, i když se nestravují zdravě.

Zřejmě za to můžou právě geny. Ti, co nemají štěstí na tento druh genetické výbavy, musejí dodržovat zásady zdravého životního stylu, stravovat se pestře a především si dopřávat pravidelně živé bakterie – v jogurtech, kefírech či podmáslí.

Množství a druhové bohatství určitých bakterií totiž silně ovlivňují také nálady a chování člověka. Zatímco dospělý se umí ovládat, malé dítě se nekontroluje a projevuje se podrážděně, vzteká se a je agresivní. Více je to podle vědců z Ohia patrné u chlapců. Přitom právě zařazení živých (ne všechny mléčné výrobky živé bakterie obsahují!) kultur do jídelníčku vede k výraznému zlepšení v chování.

Vědci z Ohio State University studovali prostředí střev u dětí ve věku rok a půl až dva a půl roku. Jedinci, kteří měli nejvíce střevních bakterií a největší druhovou bohatost, byli nejklidnější, měli dobrou náladu, byli zvídaví, nebázliví, společenští a vyrovnaní.

Máme dostatek důkazů o tom, že střevní bakterie reagují se stresovými hormony. Temperament batolete nám dává dobrou představu o tom, jak reagují na stres,“ tvrdí jedna z autorek výzkumu doktorka Lisa Christianová.

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…