Z čeho se skládala prehistorická dieta?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

V hlubinách dávnověku, před sedmi až dvěma miliony let, se naši předkové živili zejména různými plody, kořínky a travinami. Zkrátka, byli to sběrači. Zda bychom dnes s takovou stravou vystačili, je otázka. Otázka tak zajímavá, že se o ní dokonce přou renomovaní vědci.

Homo ErectusPodle nálezů archeologů totiž naši předkové netrpěli žádnou z dnešních chronických nemocí. Nebyly nalezeny pozůstatky degenerativních onemocnění, osteoporózy, rachitismu, dokonce ani zubního kazu. O stopách po obezitě ani nemluvě. Přitom podle odborníků spotřebovali zhruba 3 000 Kcal.denně, což je víc, než činí průměrná spotřeba dnes ( 2 400 Kcal.). Glycidy získávali naši předkové z hlíz, medu a bobulovin. Později, když se klima oteplilo, i z kaštanů a žaludů.

Zdraví zůstávali naši prapředci i poté, co se stali lovci. Důvod je jednoduchý: maso divokých zvířat neobsahovalo zdaleka tolik tuků. Poté, co lidé začali upravovat potravu i tepelně ( zhruba před 400 000 lety), zbavili se parazitóz i různých jiných nebezpečí, která s sebou nese výhradně syrová strava.

Paradoxně se lidstvu podstatně zhoršilo zdraví poté, co začali konzumovat bohatší stravu. Změna způsobu života a stravovacích návyků, především konzumace tuků, mouky a mléka, podle některých vědců zavinila nejen celkový pokles průměrné výšky člověka o 10 centimetrů, ale i choroby jako jsou cukrovka a kardiovaskulární onemocnění.

Kořínky a bobule by dnes asi málokoho uspokojily, ale proč si tak trochu nezahrát na Kromaňonce a nezařadit do jídelníčku více ovoce a zeleniny, suchých plodů a ořechů? Neměli bychom ani zapomínat, že k „prehistorické dietě“ patřil neodmyslitelně pohyb. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…