Za bolesti hlavy mohou většinou oči

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

O bolestech v očích a rozmazaném vidění vědí své všichni, jež alespoň jedinkrát postihla migréna. Nyní bylo prokázáno, že za prudkými a nesnesitelnými bolestmi hlavy, které ji provázejí, může skutečně být i oční onemocnění.

Nejčastější příčina bolestí hlavy bývá poměrně banální. Například špatně zvolené dioptrické čočky nebo zakořeněná nechuť nosit brýle. Nepříjemné pocity se většinou dostavují po dlouhodobém čtení nebo mnohahodinové práci na počítači.

"Nejedná se ovšem o bolest hlavy, s níž se postižení probouzejí už po ránu," říká profesor Helmut Wilhelm, vedoucí lékař univerzitní oční kliniky v německém Tübingenu. A dodává, že podobný efekt může vyvolat i sklon k šilhání, protože stále nutí oční svaly, aby se snažily tuto chybu korigovat. Odpočinout si ve svém marném úsilí mohou pouze v případě, když si pacient jedno z očí zakryje například okluzorem.

Příčinou náhlé bolesti hlavy však mohou být i nejběžnější choroby očí, jako je ječné zrno, záněty slzných žláz či očních spojivek. Nemluvě o jejich nedostatečném zvlhčování, jež má na svědomí úbytek oční kapaliny. Ve všech případech je návštěva u oftalmologa více než nasnadě. Přímo naléhavá je tehdy, když se bolest hlavy dostává do kombinace s bolestí očí, zornička je naprosto strnulá a tento stav provází i rozostřené vidění. Může se totiž jednat o glaukom neboli zelený zákal, jenž je svázán se zvýšením nitroočního tlaku a hrozí slepotou. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…