Za infarkty může také počasí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Hlavně starším lidem a kardiakům lékaři ve vedrech doporučují, aby co nejvíce omezili pobyt mimo své domovy. Závratně totiž stoupá riziko, že vinou nepříznivých klimatických podmínek je může postihnout třeba i smrtelný infarkt myokardu.

Nebezpečí této v podstatě ohrožené skupině však nehrozí pouze v tropické výhni. Výzkum vědců z aténské univerzity, kteří porovnávali meteorologické údaje se záznamy o úmrtí na srdeční mrtvici, totiž prokázal, že zdravotní stav zejména seniorů nad sedmdesát let ovlivňuje rovněž klesající teplota a zvyšující se vlhkost vzduchu.

Podle studie, při jejímž zpracování vědci vycházeli ze všech 3126 náhlých skonů, k nimž došlo pouze v řecké metropoli v roce 2001 a jejíž závěry byly zveřejněny v internetovém vydání odborného časopisu Heart, stoupá výskyt infarktů rovněž v době, kdy se oproti předchozímu týdnu prudce snížila průměrná teplota a při měsíčním porovnání údajů o vlhkosti došlo k prudkým odchylkám ve srovnání s jejími průměrnými hodnotami. Zvlášť když kolísá mezi 26 až 91 procentem.

Výsledky navíc prokázaly, že je pro starší věkové kategorie nebezpečnější zima než parné léto. Teplota pohybující se kolem 6 stupňů Celsia si totiž vyžádala o třetinu více lidských životů než léto s průměrnými 34 stupni. Výjimku v tomto směru tvoří mladí, u nichž vědci nezaznamenali žádné markantní rozdíly. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…