Za kostní dřeň nabízí vlastní hlavu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Je mu teprve jedenáct. A přitom má Pat Pedraja z Floridy úplně jiné starosti než jeho vrstevníci. Jde mu totiž o holý život, který mu kus po kuse ukrajuje leukémie. Nemoci se však odmítá trpně poddat a vyhlásil jí neúprosný boj.

Kvůli chemoterapii, na niž dochází třikrát týdně, už přišel o svou rudozlatou kštici. Z holé lebky si však příliš nedělá. Naopak v ní vidí příležitost, jak na svůj osud upozornit okolí. Nabízí ji zájemcům jako svébytnou reklamní plochu. „Léčba je drastická a jsem z ní hrozně smutný,“ řekl malý školák americkým médiím. „Potřebuji něco, z čeho bych mohl mít radost a zároveň by mi mohlo pomoci.“

K definitivnímu rozhodnutí využít olysalou hlavu ho přivedla smrt jeho stejně staré spolupacientky Greek Grayové, jenž marně čekala na vhodného dárce kostní dřeně. Měla navíc smůlu v tom, že byla Afroameričanka a v této minoritě je lidí ochotných darovat orgány nebo tkáně míň než šafránu.

„Potřebujeme získat 125 000 dolarů, abychom se hned na jaře mohli vydat na reklamní cestu, která by pomohla získat vhodného dárce,“ říká Pat. Chtěl by zaregistrovat 2007 jedinců, kteří by se chtěli a mohli rozloučit s částí vlastní kostní dřeně. Většinu z peněz hodlá investovat do typologických zkoušek, zbytek na cestovní náklady. Dosud má na kontě pouhých 5100 dolarů. Přestože už dva měsíce tetováním z heny láká zájemce, aby využili jeho hlavu pro reklamu. Stále věří, že nejvyšší nabídka na něho teprve čeká. Naději neztrácí ani jeho matka Claudie. „Jeho rozhodnutí podporujeme. Lidé určitě ocení jeho statečnost a pomohou mu.“ (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…