Za pubertu může kůra velkého mozku

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pubertální mládež umí dospělým pěkně hýbat žlučí. Příslušníci obou pohlaví jsou v tomto věku hluční, drzí, nevychovaní, agresivní... V minulých dnech však vědci zjistili, že dospívající za to vlastně ani nemohou.

Neurologové ze Státní univerzity v San Diegu, vedení doktorem Robertem McGivernem, totiž objevili, že pohlavní dozrávání ovlivňuje činnost prefrontální kůry velkého mozku. Právě ta vydává impulsy vedoucí takříkajíc ke společenské nepřizpůsobivosti a nesnášenlivosti.

Procesy, které se v mozkových buňkách odehrávají pod vlivem nastupující činnosti pohlavních hormonů, přispívají k vadnému zpracovávání dostupných informací a k chybnému oceňování vzniklých sociálních situací, jež v podstatě vrcholí snížením schopnosti jedince vcítit se do emocí kohokoli jiného.
K těmto závěrům badatelé dospěli poté, co pečlivému zkoumání podrobili pokusnou skupinu mladých lidí ve věku od deseti do dvaadvaceti let.

S pomocí výmluvných obrázků i slovního doprovodu se snažili analyzovat vyvolávané emoce. Ukázalo se, že ve věku zhruba jedenácti let se rychlost rozlišování pocitů, jako je třeba hněv nebo radost, pohybuje kolem dvaceti procent normálního, tedy dospělého, stavu. Výsledek se postupně vylepšoval s přibývajícími lety. U osmnáctiletých byl už většinou v běžné normě. "V konečném efektu se prokázalo, že podrážděné a vzdorovité chování výrostků vlastně vyplývá ze zmateného postoje k okolnímu světu, s nímž si musí jejich mozek teprve poradit," soudí doktor McGivern. Jak dodává, poté, co se vyrovnají s pohlavním dozráváním, jsou schopni se přizpůsobit, respektive začít chápat veškeré společenské vazby a také kontrolovat vlastní chování.

zdroj: Korzo

Další články z rubriky

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Dnes | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…