Za pubertu může kůra velkého mozku

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pubertální mládež umí dospělým pěkně hýbat žlučí. Příslušníci obou pohlaví jsou v tomto věku hluční, drzí, nevychovaní, agresivní... V minulých dnech však vědci zjistili, že dospívající za to vlastně ani nemohou.

Neurologové ze Státní univerzity v San Diegu, vedení doktorem Robertem McGivernem, totiž objevili, že pohlavní dozrávání ovlivňuje činnost prefrontální kůry velkého mozku. Právě ta vydává impulsy vedoucí takříkajíc ke společenské nepřizpůsobivosti a nesnášenlivosti.

Procesy, které se v mozkových buňkách odehrávají pod vlivem nastupující činnosti pohlavních hormonů, přispívají k vadnému zpracovávání dostupných informací a k chybnému oceňování vzniklých sociálních situací, jež v podstatě vrcholí snížením schopnosti jedince vcítit se do emocí kohokoli jiného.
K těmto závěrům badatelé dospěli poté, co pečlivému zkoumání podrobili pokusnou skupinu mladých lidí ve věku od deseti do dvaadvaceti let.

S pomocí výmluvných obrázků i slovního doprovodu se snažili analyzovat vyvolávané emoce. Ukázalo se, že ve věku zhruba jedenácti let se rychlost rozlišování pocitů, jako je třeba hněv nebo radost, pohybuje kolem dvaceti procent normálního, tedy dospělého, stavu. Výsledek se postupně vylepšoval s přibývajícími lety. U osmnáctiletých byl už většinou v běžné normě. "V konečném efektu se prokázalo, že podrážděné a vzdorovité chování výrostků vlastně vyplývá ze zmateného postoje k okolnímu světu, s nímž si musí jejich mozek teprve poradit," soudí doktor McGivern. Jak dodává, poté, co se vyrovnají s pohlavním dozráváním, jsou schopni se přizpůsobit, respektive začít chápat veškeré společenské vazby a také kontrolovat vlastní chování.

zdroj: Korzo

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Včera | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…