Za tělesnou a emocionální bolest může stejný gen

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Poprvé se ukázalo, že odmítnutí či vyloučení ze společenské aktivity může být bolestivé - to doslova. Gen, který je spojován se zvýšeným vnímáním fyzické bolesti, také prohlubuje citlivost na odmítnutí v rovině společenské.


Nová studie ukázala, že poměrně vzácná forma genu OPRM1 vede k prohloubenému vnímání nejen fyzické bolesti, ale i nepříjemných společenských situací. V rámci studie prováděné na University of California v Los Angeles 122 účastníků hodnotilo, nakolik se ztotožňují s výroky jako "jsem velmi citlivá/citlivý na známky toho, že se mnou někdo nechce mluvit". Pak vědci analyzovali jejich DNA a zjišťovali přítomnost genu OPRM1. V dalším stádiu studie vědci užili magnetickou rezonanci a sledovali mozky účastníků během virtuální hry s míčem.

Na začátku této hry si sledovaný účastník hrál se dvěma spoluhráči - ti mu ale po chvíli přestali házet míč. Ukázalo se, že lidé se vzácnou variantou OPRM1 byli citlivější na takové situace, než lidé, u kterých se tato forma genu nevyskytuje. Podle serveru LiveScience to ukazuje na propojení mezi fyzickou a emocionální bolestí.

"Společenské vztahy jsou důležité a pocit bolesti, když jsou tyto vztahy narušeny, je možná adaptivní přizpůsobení, které nám pomáhá vztahy udržovat. V průběhu evoluce si zřejmě systém společenských vztahů ´propůjčil´ některé mechanismy systému, který nás upozorňuje na tělesnou bolest. Přispívá to k udržování společenské sounáležitosti," říká Naomi Eistenbergová, profesorka psychologie, která studii vedla.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…