Začíná „potná“ sezóna: Aneb 10 věcí, které možná nevíte o potu

| Autor: Martina Machová | Rubrika: Zdraví

Moderní člověk, obzvláště žena, má z potu hrůzu. Snaží se všemi dostupnými prostředky pocení zabránit. Chyba - přiměřené pocení je zdravé. Ale pozor, zvýšené pocení může být přiznakem vážné nemoci!

Začíná „potná“ sezóna: Aneb 10 věcí, které možná nevíte o potu

Mnohdy značně nepopulární proces pocení je pro organismus velice důležitý; vylučováním potu se totiž tělo brání přehřívání, které je pro organismus potencionálně nebezpečné. V krajních případech může přehřátí ohrozit i základní životní funkce!

Zatímco v běžných situacích, a například i ve spánku, je pocení sotva postřehnutelné, během fyzické aktivity a v horkých letních dnech se tvoří potu „potoky“. Zvýšená potivost někdy provází také stresové situace, může být příznakem onemocnění, ohlašuje nástup menopauzy nebo upozorňuje na nedostatek vitamínu D.

Nejen ochlazuje, ale i chrání!

Asi tušíte, že pot není jen voda, ač je vodou tvořen z 99 %. Pot je slaným „koktejlem“obsahujícím řadu látek. Nejhojněji je zastoupen chlorid sodný, dále pak močovina, kyselina močová, kyselina mléčná, mastné kyseliny a některé aminokyseliny. Pot samozřejmě obsahuje také důležité minerály, o něž pocením přicházíme.

Samotný pot je čirá nearomatická tekutina. Za charakteristický pach nesou odpovědnost až rozkladné procesy na pokožce a chloupcích. Pot má ale ještě další významnou funkci; tenoučký neviditelný film na pokožce vytvořený potními a mazovými žlázkami pomáhá udržovat optimální pH pokožky. V potu obsažená kyselina mléčná brání přemnožení patogenních mikroorganismů, kterým se běžně daří právě v teple a vlhku. To samozřejmě neznamená, že bychom měli zanevřít na hygienu, pouze to ilustruje fakt, jak má v lidském organismu každý přirozený proces své místo i logiku!

Ztráty je potřeba kompenzovat!

Je-li úbytek tělesných tekutin kvůli zvýšenému pocení větší, je samozřejmě potřeba tyto ztráty kompenzovat. A to nejen ztráty vody, ale také některých minerálů – na což musí myslet zvláště aktivní sportovci. Ne nadarmo obsahují tzv. sportovní nápoje sodík, hořčík, draslík a vápník, tedy minerály, o které organismus pocením přichází. Naštěstí je již všeobecně známé, že během zvýšeného pocení není vhodné čekat na pocit žízně, ale je vhodnější pít průběžně (nikoliv nárazově velké objemy tekutin najednou). Pozor však na velmi studené nápoje, jejichž konzumace vede v horkých dnech k šokovému ochlazení a následnému oslabení nepřipravené sliznice polykacích cest.

10 věcí, které o potu a pocení možná nevíte

• Až do období puberty pracuje v lidském těle neuvěřitelných 2 – 2,5 milionu potních žláz!

• V pubertě se přidávají další žlázy umístěné v podpaží, tříslech a prsním dvorci. Tyto žlázy vylučují „hutnější pot“ se specifickým složením. Jeho rozklad je pak odpovědný za typickou osobní vůni (či pach).

• Potní žlázy nejsou na rtech.

• Muži mají více potních žláz než ženy. I to je jeden z důvodů, proč se potí více.

• S přibývajícím věkem se u obou pohlaví produkce potních žláz snižuje (s výjimkou přechodného období menopauzy u žen).

• Nadměrné pocení (hyperhidróza) se vyskytuje u 3 – 4 % osob v populaci.

• „Stresový“ pot, ale i pot vznikající v příjemných psychických rozpoloženích, bývá aromatičtější, neboť zpravidla obsahuje více látek rozkládajících bakterie.

• Nenadálá zvýšená potivost může být také příznakem onemocnění; kupříkladu diabetu, chorob štítné žlázy i jiných hormonálních poruch, některých neurologických a nádorových onemocnění.

• Za nadměrným pocením může stát i nedostatek vitamínu D.

• Zvýšenou potivost provokují i některé léky a bylinné čaje a preparáty, například s obsahem černého bezu, lípy, heřmánku, břízy divizny atd.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Včera | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

23. 3. | 2 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…