Zahřejte se jídlem

| Autor: MK | Rubrika: Zdraví

V zimních měsících, kdy je organismus vystavován chladnému počasí, se u nás projevují kromě jiného i změny chutí. Všimli jste si toho, že v létě máte touhu dát si jiné jídlo než v zimě? Přemýšleli jste, proč tomu tak je?

Zahřejte se jídlem

Potraviny, které konzumujeme, by měly být pro naše tělo nejen zdrojem všech potřebných živin a vitamínů, ale měly by nám i dodávat energii a harmonizovat a léčit naše tělo. Právě působením skladby jídelníčku na zdraví a rovnováhu se zabývá již dlouhá tisíciletí tradiční čínská medicína. Podle ní se výběrem správných potravin můžeme v zimě chránit nejen proti nachlazení, chřipce, ale můžeme zmírnit i depresivní stavy a zvýšit svou výkonnost.

Tradiční čínská medicína pracuje s energií potravin a rozděluje je podle několika kritérií. Pro nás je zajímavé členění podle tepelného účinku na tělo.
Potraviny tedy dělíme na ty, které tělo zahřívají, ochlazují a na neutrální potraviny. Právě v chladných dnech bychom se měli zaměřit více na jídla, která zahřívají (převažuje u nich energie jang) a na neutrální potraviny. Jejich konzumací tělo posilujeme, pomáháme mu, aby se zpevnilo a prohřálo a lépe se přizpůsobilo zimnímu počasí.

Mezi zahřívací potraviny patří především:

• polévky (především silné vývary), omáčky

• kozí mléko a sýry

• maso kuřecí, hovězí i vepřové maso, jehněčí i kozí

• vejce

• sůl, ocet, sójová omáčka, hořčice

• petržel, růžičková kapusta, sladká rýže

• kaštany

• kokosové mléko

• pórek

Mezi silně zahřívací potraviny pak patří zvěřina, cibule a česnek, zázvor, chilli nebo skořice.

Neutrální potraviny můžeme je bez obav konzumovat během celého roku.

Řadíme mezi ně:

• obiloviny a luštěniny

• semena a ořechy

• med

• listovou a kořenovou zeleninu

• brambory

• rýži

• máslo a tvaroh

• datle a fíky

• telecí maso

Při přípravě pokrmů dbejte hlavně na to, aby strava byla pravidelná, jednoduchá (nekombinovat mnoho potravin dohromady) a pestrá.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…