Zahřejte se jídlem

| Autor: MK | Rubrika: Zdraví

V zimních měsících, kdy je organismus vystavován chladnému počasí, se u nás projevují kromě jiného i změny chutí. Všimli jste si toho, že v létě máte touhu dát si jiné jídlo než v zimě? Přemýšleli jste, proč tomu tak je?

Zahřejte se jídlem

Potraviny, které konzumujeme, by měly být pro naše tělo nejen zdrojem všech potřebných živin a vitamínů, ale měly by nám i dodávat energii a harmonizovat a léčit naše tělo. Právě působením skladby jídelníčku na zdraví a rovnováhu se zabývá již dlouhá tisíciletí tradiční čínská medicína. Podle ní se výběrem správných potravin můžeme v zimě chránit nejen proti nachlazení, chřipce, ale můžeme zmírnit i depresivní stavy a zvýšit svou výkonnost.

Tradiční čínská medicína pracuje s energií potravin a rozděluje je podle několika kritérií. Pro nás je zajímavé členění podle tepelného účinku na tělo.
Potraviny tedy dělíme na ty, které tělo zahřívají, ochlazují a na neutrální potraviny. Právě v chladných dnech bychom se měli zaměřit více na jídla, která zahřívají (převažuje u nich energie jang) a na neutrální potraviny. Jejich konzumací tělo posilujeme, pomáháme mu, aby se zpevnilo a prohřálo a lépe se přizpůsobilo zimnímu počasí.

Mezi zahřívací potraviny patří především:

• polévky (především silné vývary), omáčky

• kozí mléko a sýry

• maso kuřecí, hovězí i vepřové maso, jehněčí i kozí

• vejce

• sůl, ocet, sójová omáčka, hořčice

• petržel, růžičková kapusta, sladká rýže

• kaštany

• kokosové mléko

• pórek

Mezi silně zahřívací potraviny pak patří zvěřina, cibule a česnek, zázvor, chilli nebo skořice.

Neutrální potraviny můžeme je bez obav konzumovat během celého roku.

Řadíme mezi ně:

• obiloviny a luštěniny

• semena a ořechy

• med

• listovou a kořenovou zeleninu

• brambory

• rýži

• máslo a tvaroh

• datle a fíky

• telecí maso

Při přípravě pokrmů dbejte hlavně na to, aby strava byla pravidelná, jednoduchá (nekombinovat mnoho potravin dohromady) a pestrá.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…